Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Agritechnica 2019: Zoete-aardappelrooier van Grimme

De Duitse machinefabrikant Grimme toont in Hannover een zelfrijdende zoete aardappelrooimachine op rupsen, de Harvey One. Met behulp van sensoren zoekt de machine op het perceel zelf zijn weg

.

Met de oogstmachine speelt de machinefabrikant in op de groeiende populariteit van de vitaminerijke groente. Tot dusver wordt de groente vooral ingevoerd uit Zuid- en Midden-Amerika en landen rondom de Middenlandse Zee. Maar door de klimaatverandering lijkt de teelt ook mogelijk in Duitsland.

De oogst van zoete aardappel gebeurt in de oorspronkelijke teeltgebieden voornamelijk met de hand en is dus erg arbeidsintensief. Dat moet anders kunnen, meende de start-up Schmiede.one, een dochterbedrijf van Grimme. Schmiede.one ontwikkelde een zelfrijdende oogstmachine op rupsen, die door haar geringe afmetingen goed uit de voeten kan op de kleine percelen waarop deze groente doorgaans wordt geteeld. Dit jaar heeft de machine in Duitsland al succesvol zoete aardappelen gerooid.

De machine lijkt sterk op een eenvoudige eenrijige aardappelrooier, met een opnamebek met een diabolorol en een zeefketting die het product op de leestafel brengt. Daaraan is plek voor vier mensen. Aan het eind van de band wordt het product afgezakt of komt het in kisten terecht.

Rupsen

Om de bodem te ontzien is de 2.600 kg wegende eenrijer uitgerust met rubber rusten. Voor de aandrijving is de machine uitgerust met een 27 kW (37 pk) sterke driecilinder dieselmotor.

De machine hangt vol met sensoren waarmee de machine in het perceel zelf zijn weg kan vinden. Grimme ziet de zoete aardappeloogstmachine ook als een vingeroefening voor de ontwikkeling van een grote zelfrijdende aardappeloogstmachine.

Gerelateerde artikelen