Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

John Deere dealernetwerk Duitsland op de schop?

John Deere introduceerde in 2002 de zogeheten Dealer of Tomorrow strategie. Die strategie is uitgerold in de Verenigde Staten en Canada en is inmiddels overgevlogen naar Europa. De eisen voor dealers: minimaal 3 tot 5 vestigingen en een minimale omzet van 50 miljoen dollar (44 miljoen euro). In Duitsland is er sprake van onrust bij de dealers.

Want gaat John Deere de eisen handhaven, dan betekent het dat slechts elke derde Duitse dealer overblijft. Duitse dealers, in de Dealer of Tomorrow strategie onderdeel van de zogenoemde regio 2, verwachten daarnaast dat als gevolg van het reorganiseren 500 banen verloren gaan in het complete regio 2 gebied, bestaande uit Europa en GOS-landen (onder meer Moldavië, Armenië en Rusland).

Niet gesloten

3 tot 5 vestigingen en een omzet van 50 miljoen US Dollar. Aan die eisen voldoen momenteel 40 Duitse John Deere dealers. Maar, zo meldt de fabrikant, bestaande locaties zullen in 99 procent van de gevallen niet gesloten worden. De bedoeling is dat de grote dealers gaan samenwerken met de kleinere partijen. Volgens TopAgrar en AgrarZeitung worden het in dat geval dus 40 grote filialen, bijgestaan door de kleine bedrijven, zogenoemde co-filialen.

De Dealer of Tomorrow strategie heeft er in de Verenigde Staten toe geleid dat het aantal John Deere dealers is gedaald van ongeveer 1.200 naar zo’n 400. Die 400 dealers hebben samen wel 100 nieuwe vestigingen opgezet om, zo laat een dealer aan TopAgrar weten, de service beter uit te kunnen voeren.

Vijf dealers in Nederland

In Nederland zijn er momenteel vijf John Deere dealers. Geertjan de Kok, Vervaet, Staadegaard, Kraakman Perfors en Groenoord. Laatstgenoemde heeft eind 2019 Jan de Winkel overgenomen. Gaat het om het aantal vestigingen, dan voldoen alle Nederlandse dealers aan de eis van minimaal 3 vestigingen.

  • Groenoord: 19 vestigingen
  • Geertjan de Kok: 9 vestigingen
  • Kraakman: 7 vestigingen
  • Staadegaard: 4 vestigingen
  • Agrimachines: 5 vestigingen

John Deere Nederland meldt dat er in 2011 al het nodige gebeurt is in het dealernetwerk. De laatste verandering in het netwerk, de overname van Jan de Winkel door Groenoord, was niet gedwongen. De overname werd echter wel toegejuicht door John Deere. Zo groot als de druk is in Duitsland, zo groot is het in Nederland niet. In ieder geval komt er geen druk vanuit John Deere. Wel wordt de efficiëntie en het kennisniveau van de dealers in de gaten gehouden. Volgens John Deere zijn de verkoopcijfers goed. ‘Maar de markt groeit niet. Er zijn altijd gesprekken gaande en waar die toe zullen leiden zal de tijd uitwijzen.’