Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Stratenreiniger spuit de weg schoon

Tijdens de oogst ligt er vaak veel modder op de weg. Schuiven of vegen is vaak onvoldoende om de weg helemaal schoon te krijgen. S-S Enginering uit Stiens (Fr.) ontwikkelde de Stratenreiniger, die de weg reinigt met krachtige waterstralen.

In de Noordoostpolder zijn afgelopen herfst een aantal ongelukken gebeurd die het gevolg waren van bemodderde wegen. Reden voor mechanisatiebedrijf Weevers uit Marknesse (Fl.) om dit najaar met de 2 meter brede machine te gaan demonstreren. De reiniger is een spuitboom met vijf nozzles op een frame dat in de fronthef van de trekker hangt. Een extra spuitdop (2,40 meter werkbreedte) is optie. Elke spuitdop neemt zo’n 43 cm voor zijn rekening. Nozzles en spuitboom zijn traploos verstelbaar.

Watertank

Achter de demonstratietrekker hangt een watertank van een kuub, maar het idee is dat akkerbouwers en loonwerkers hiervoor een mesttank of tank van de veldspuit gebruiken. Er is namelijk veel water nodig om de weg goed schoon te spoelen.

De aftakas-waterpomp is van het type zuigermembraanpomp, die 132 liter per minuut levert bij een druk van 50 bar. De pomp mag maximaal 550 aftakastoeren per minuut draaien, dus met je 1.000 toeren frontaftakas draai je bij een zuinig toerental. Optioneel is een grotere pomp van 200 l/min, 50 bar of 150 l/m bij 90 bar leverbaar. Hydraulische aandrijving is optie, maar dat vraagt wel 70 liter olie per minuut van de trekker.

De machine heeft zeker potentie, al heeft de stratenreiniger wat moeite met grote hopen klei. De combinatie van spuiten en schuiven lijkt ideaal. De basismachine kost 4.910 euro.