Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

’Robotrooier hoeft van ons niet autonoom’

De familie Sloots uit Eenrum (Gr.) draaide deze zomer enkele dagen proef met de Harvey.One, de autonome eenrijige rooier van Grimme/Asa-Lift. “Het begon met een geintje tijdens het bezoek aan Agritechnica, maar uiteindelijk konden we via onze dealer Van der Maar het prototype op proef krijgen”, zegt Henk Sloots.

De familie Sloots uit Eenrum (Gr.) draaide deze zomer enkele dagen proef met de Harvey.One, de autonome eenrijige rooier van Grimme/Asa-Lift. “Het begon met een geintje tijdens het bezoek aan Agritechnica, maar uiteindelijk konden we via onze dealer Van der Maar het prototype op proef krijgen”, zegt Henk Sloots (op de foto lopend naast de machine).

Sloots had interesse omdat hij behalve pootgoedteler ook aardappelkweker is. Het rooien van de proefvelden met klonen is normaal gesproken zwaar en arbeidsintensief: de bruikbare knollen moeten op de knieën uit het zwad worden geraapt. Met deze klus is de familie al gauw twee weken zoet. De Harvey.One brengt het zwad op de leestafel waardoor de mensen aan de leesband de knollen waarmee Sloots verder wil staand kunnen selecteren en in kratten kunnen doen. De overtollige knollen (bestemming voer) belanden in een halve IBC achterop de machine.

‘De afstandsbediening werkt prima’

De eerste ervaringen met de machine zijn goed, al heeft Sloots nog wel verbeterpunten, mocht de machine voor dit doeleinde worden doorontwikkeld. Zo vindt hij de mat te steil en mogen er wel kloppers in de mat, zodat de machine er wat meer grond uit zeeft. Ook het opvangen van de overtollige knollen, achterop de machine, was nog even behelpen. Mochten ze er ooit eentje aanschaffen, dan hoeft dat wat Sloots betreft geen autonome machine te zijn. “De afstandsbediening werkt prima. Zo bewaar je het overzicht en kun je controleren of er geen vermenging optreedt.”

De Harvey.One komt uit de koker van Schmiede.One, het start-up-bedrijf van Christoph Grimme en is oorspronkelijk ontworpen voor de oogst van zoete aardappelen.

Benieuwd hoe Harvey.One in detail werkt? Lees de rubriek O werkt dat zo in het septembernummer van LandbouwMechanisatie.

Foto: Egbert Jonkheer[/caption]

Foto: Egbert Jonkheer[/caption]

Gerelateerde artikelen