Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Opbrengstmeting voor oudere maaidorsers

Het Canadese bedrijf Farm TRX heeft een relatief eenvoudige opbrengstmonitor ontwikkeld voor (oudere) maaidorsers. De opbrengstmeter kost omgerekend zo’n 1.650 euro en is in vier uur op te bouwen.

De techniek bestaat uit een tweetal optische sensoren die in de graanelevator van de maaidorser worden gemonteerd. De sensoren worden met bijgeleverde kabels aangesloten op een processor die een plekje krijgt in de hartlijn van de cabine. De processor is namelijk uitgerust met een interne gps-antenne. Is het niet mogelijk om de processor midden in de cabine te plaatsen of als de maaidorser een metalen cabinedak heeft, dan kun je een externe gps-antenne op de processor aansluiten. Voordat je gaat dorsen kun je in het programma op de pc heel eenvoudig de percelen intekenen.

Bluetooth

Tijdens het dorsen stuurt de processor via bluetooth de data door naar de telefoon of tablet, zodat je in de cabine een realtime weergave ziet van de opbrengsten. De telefoon stuurt de gegevens op zijn beurt door naar het pc-programma, die er heel gedetailleerde opbrengstkaarten van maakt, die de teler kan delen met bijvoorbeeld zijn voorlichter. Op die manier kun je in de daaropvolgende teelt de kunstmestgift aanpassen aan de opbrengstpotentie van het perceel.

Voor de precieze opbrengsten is het uiteraard zinvol om de techniek regelmatig te kalibreren op volume of gewicht of een combinatie van beide. Dat kan ook heel eenvoudig achteraf door de totale opbrengsten van het perceel in te voeren.

Montage

De opbrengstmonitor is volgens het Britse vakblad Farmers Weekly vooral handig voor bedrijven met een oudere maaidorser of maaidorsers. Met basisgereedschap is de opbrengstmonitor in circa 4 uur op de maaidorser te monteren. (Farmers Weekly online)

Gerelateerde artikelen