Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Instituut voor kunstmatige intelligentie in de landbouw

De universiteit van Illinois gaat onderdak bieden aan een instituut voor kunstmatige intelligentie (AI) dat zich vooral zal richten oplossingen die de voedselproductie verhogen, zonder daarbij het milieu te schaden.

De landbouw staat aan de vooravond van een enorme uitdaging, zegt Vikram Adve, hoogleraar informatica die het AI Institute for Future Agricultural Resilience, Management and Sustainability (AIFarms) van de universiteit van Illinois gaat leiden. Arbeid wordt schaars en dus duur. Daarnaast zal de wereldbevolking de komende 30 jaar met 2 tot 2,5 miljard mensen stijgen. Grote vraag is hoe de landbouw al die mensen kan voeden, zonder kwalijke gevolgen voor het milieu. De productieverhoging van de landbouw in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw heeft volgens Adve namelijk ernstige gevolgen had voor het milieu en de menselijke gezondheid. “Iets soortgelijks kunnen we ons niet nog eens veroorloven.”

Betere beslissingen

Veel van de negatieve effecten van de huidige landbouwpraktijk zijn volgens de hoogleraar een direct gevolg van het feit dat een beperkt aantal boeren beslissingen moet nemen voor enorm grote oppervlakten grond. Nieuwe zelflerende systemen zullen boeren in staat stellen om betere beslissingen te nemen. AIFarms is één van de zeven kunstmatige intelligentie-instituten in de VS die worden opgericht met geld van de National Science Foundation en het Amerikaanse ministerie van de Landbouw. Van de 140 miljoen dollar die hiervoor de komende vijf jaar wordt vrijgemaakt, gaat 20 miljoen dollar naar AIFarms.

Taken uitvoeren

Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen computers en robots realtime taken uitvoeren op basis van camerabeelden of data van sensoren in het veld. De technologie wordt al veel gebruikt voor precisielandbouw, gewasmonitoring en gewasanalyse. Minder bekend is een spraakgestuurde boerenassistent op de smartphone van de teler die vliegensvlug data analyseert en op basis daarvan de teler de beste oplossing biedt. (The Daily Illini)

Gerelateerde artikelen