Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Bol moet diefstal tegengaan

Het Franse Go4iot bedacht Khiko. Een apparaatje dat diefstal van machines moet tegengaan en gestolen objecten lokaliseert.

Het apparaat, een grote ronde kunststof bol, kun je met speciale schroeven of met een sticker op een machine bevestigen. Zodra de waterdichte bol in beweging komt, of als iemand probeert de bol open te breken of te verwijderen, stuurt hij een sms, e-mail of pushbericht naar de eigenaar van de machine. Daarvoor installeer je een van de apps op de mobiele telefoon. Het is zelf mogelijk om de bol naar de mobiele telefoon te laten bellen. Reageer je niet op het binnen gekomen bericht, dan stopt het apparaat met het versturen van berichten. Reageer je wel, dan krijg meer berichten van Khiko. Zo is het ook mogelijk om de plaats van de machine in de gaten te houden. Khiko bepaald zijn plaats namelijk via gps. Is dat netwerk om de een of andere reden niet beschikbaar dan probeert hij via een driehoeksbepaling die plaats te bepalen. 

Hek of deur

Volgens de bedenker van Khiko, Pascal Laveur, kan de bol ook waarschuwen bij inbraken. Je kunt hem immers ook op een hek of een deur monteren. Zodra die opent verstuurt hij een waarschuwing.

Eenmalig bedrag

Khiko heeft geen elektrische aansluiting nodig en kan op een batterij ladign een jaar werken, zo verzekert de fabrikant. Is de batterij leeg, dan kun je hem met een usb kabeltje weer opladen. Volgens Go4iot zou het apparaat zeker vijf tot zes jaar mee moeten gaan. Het geeft in ieder geval twee jaar garantie op de werking. Opvallend: ondanks de internationale dekking is er voor de standaard berichten geen abonnement nodig om Khiko te laten werken. Moet hij bellen bij onraad, dan kost dat 36 euro per jaar. Het apparaat kost eenmalig 390 euro excl btw.