Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Nu toch loofklapper op Grimme Ventor

Machinefabrikant Grimme heeft de zelfrijdende Ventor-vierrijer op een aantal punten aangepast. Meest in het oog springende wijziging is dat de machine vanaf volgend jaar leverbaar is met een loofklapper.

Bij de introductie van de Ventor in 2017 meldde de fabrikant dat deze vierrijer geen loofklapper nodig had. De doorvalmatten zouden het loof er wel uit halen. Maar daarmee had Grimme buiten de rassen gerekend met veel en taai loof. In die gewassen moesten de kammen heel strak op de doorvalmatten worden afgesteld en dat kostte veel capaciteit.

Op verzoek van de Groningse loonwerker Adriaan Sandee experimenteerde de fabrikant met een loofklapper op de Ventor van Sandee. Een soortgelijke loofklapper is vanaf volgend seizoen als optie leverbaar op de Ventor. De diepteregeling geschiedt met tasters en op de weg wordt de loofklapper boven de opname getild.

Schaarplaten

Verder kan de fabrikant de Ventor voortaan leveren met slijtvaste schaarplaten van kunststof. Die zouden minder gevoelig zijn voor aankleven van grond. Minder relevant voor Nederland is de optie om de schaarstelen van de machine te kunnen uitrusten met breekbouten tegen overbelasting.

Grimme heeft ook de aandrijving van de bunkerlosband aangepakt. Daardoor is de lostijd van de 15 tons bunker teruggelopen van 90 naar 60 seconden.

Gerelateerde artikelen