Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Delftse machinebouwer H2L Robotics test tulpenselectierobot

H2L Robotics uit Delft heeft een tulpenselectierobot gebouwd. De Selector180 rijdt met behulp van RTK-GPS over het perceel. Camera’s maken tijdens het rijden beelden van de tulpen en detecteren virussen. Vervolgens zorgt de robot voor behandeling op het blad.

De Selector180 rijdt op twee rupsbanden, heeft een spoorbreedte van 180 cm en wordt aangedreven door een benzinemotor. De robot detecteert virussen op verschillende cultivars. Volgens de fabrikant kan de robot 2 hectare per 12 uur afwerken. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de robot in 48 uur nieuwe cultivars leren herkennen, aldus de fabrikant.

Productieproces

H2L Robotics is opgericht in september 2019. Samen met zes tulpentelers heeft Smit Constructie uit Winkel een prototype gebouwd. In 2020 is dit prototype op verschillende percelen in Noord-Holland getest. Eind december 2020 startte Smit Constructie met de bouw van twee definitieve modellen. Op 10 februari was de eerste Selector180 af en is de robot voorgesteld aan een aantal tulpentelers. Momenteel wordt de machine in Frankrijk getest.

Gerelateerde artikelen