Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

H2Trac verkoopt eerste waterstoftrekker aan Stadsboerderij Almere

Stadsboerderij Almere heeft de eerste waterstoftrekker van H2Trac gekocht. De Arnhemse fabrikant gaat de trekker komende maanden bouwen en wil deze in februari 2022 afleveren.

De Stadsboerderij is een biodynamisch bedrijf met koeien en 120 hectare akkerbouw en groenteteelt. Volgens Tom Saat, eigenaar van de Stadsboerderij, past de waterstoftrekker precies in de plannen die het bedrijf heeft. “Wij willen zelfvoorzienend zijn. Ons bedrijf is een kringloopbedrijf. Zo schoon en zuiver als mogelijk. Een grote systeemfout is het dieselverbruik. Waterstof staat al jaren op onze verlanglijst, maar niemand kon het realiseren. Wij zijn dan ook blij dat we de eerste in Nederland zijn met deze innovatieve waterstoftrekker”, aldus Saat. De Almeerder wil de waterstof op zijn eigen bedrijf produceren. De elektriciteit hiervoor wordt opgewekt door het zonnepark op de voormalige vuilstortlocatie Braambergen in Almere.

Diesel/elektrisch

Fabrikant H2Trac bouwde al eerder de EOX-175, een diesel/elektrische trekker met een verstelbare spoorbreedte. Deze trekker is zo goed als af, maar wordt nog wel getest. De waterstoftrekker is in de basis gelijk aan de diesel/elektrische variant. De verbrandingsmotor maakt plaats voor een brandstofcel en waterstoftanks.

Eerder liet Peter-Jan van Ham, mede-eigenaar van H2Trac, weten de productie van een waterstoftrekker voorlopig uit te stellen. “We weten niet in hoeverre waterstof aanslaat. De eerste drie à vier jaar willen boeren misschien wel gewoon een dieseltrekker hebben”, aldus Van Ham. Nu de eerste waterstoftrekker verkocht is, start H2Trac de productie op. In februari 2022 verwacht de Arnhemse fabrikant de trekker af te leveren. H2Trac bekijkt ook of de waterstoftrekker geschikt is voor toepassingen in de infra en wegenbouw

Bouwproces

Eind 2019 startte MTT Tractors uit Arnhem met de productie van de EOX-175. Het bedrijf werd in 2020 overgenomen en ging verder onder de naam H2Trac. LandbouwMechanisatie volgde het bouwproces van de trekker en de overname van het bedrijf in de podcastserie ‘In productie’. De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en Soundcloud.