Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Krone GX afschuifwagen tot 52 kuub

Krone presenteert de GX, een afschuifwagen die verkrijgbaar is met een inhoud van 44 en 52 kuub. De 44 kuubs GX 440 staat heeft een tandemas, de GX520 een tridem. De wagens worden bediend via isobus, de aandrijving van de kettingen en de voorwand gebeurt met hydromotoren.

Het lossen van de wagen kan met twee snelheden: 8 of 16 meter per minuut. Dat houdt in dat de GX 440 in 40 seconden gelost kan worden. Een gesloten frame en de afgeschuinde spatboren moeten ophopingen voorkomen. Het oppervlak van de wandpanelen is om die reden ook glad. De zijwanden zijn hydraulisch inschuifbaar waardoor de laadhoogte met maximaal 700 mm verlaagd kan worden. Een rubberen afdichting van de zijwanden zorgt ervoor dat ook fijne ladingen zoals graan niet de laadbak uitvallen tijdens laden of transport. De bewegende voorwand is gemaakt van 100 dik acrylglas. De chauffeur kan daardoor goed in de laadruimte kijken.

Lossnelheid aanpassen aan rijsnelheid

De transportband is 2.000 mm breed en 3,6 mm dik. De breeklast van de band ligt rond de 50 ton. De band kan voor- en achteruit draaien en is, zo meldt Krone, strak gespannen waardoor het bij lege ritten niet gaat klapperen. Optioneel kan de GX afschuifwagen voorzien worden van doseerwalsen. Die worden met vier bouten aan de achterklep gemonteerd. Bij het lossen in bijvoorbeeld een sleufsilo kan de chauffeur de gewenste losafstand invoeren. De lossnelheid worden dan aangepast aan de rijsnelheid van de trekker. Als de losafstand bereikt is, is de wagen leeg.

De hydraulische knikdissel is voor vier ton steunlast toegelaten. Dat betekent dat er meer ballast op de as van de trekker komt, waardoor het toegelaten totale gewicht hoger is. Standaard zijn de nieuwe GX-modellen van Krone met nalopende besturing verkrijgbaar. Optioneel zijn een mechanische of elektrohydraulische gedwongen besturing. Bij gedwongen besturing stuurt van het tandemonderstel de achterste as, bij de tridem zijn dat de voorster en achterste as.

Afstandsbediening

De GX-wagens hebben een hydraulisch opklapbare onderrijbeveiliging. Daarmee wordt voorkomen dat er lading blijft hangen. De bediening van de GX gebeurt standaard met isobus. Daarnaast kan Krone een afstandsbediening leveren waarmee de afschuifwagen ook buiten de cabine bediend kan worden.

Gerelateerde artikelen