Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Fendt maakt grootpakpers slimmer

Trekkerbouwer er machinefabrikant Fendt vernieuwt de lijn grootpakpersen met maakt ze slimmer. De lijn grootpakpersen bestaat uit 13 verschillende modellen waar onderscheid gemaakt wordt in baalmaat, onderstel en snijrotor.

Trekkerbouwer er machinefabrikant Fendt vernieuwt de lijn grootpakpersen met maakt ze slimmer. De lijn grootpakpersen bestaat uit 13 verschillende modellen waar onderscheid gemaakt wordt in baalmaat, onderstel en snijrotor.

Tegelijk met de nieuwe modellen wordt er een nieuwe, logische typeaanduiding. De Fendt 1290 TC duidt bijvoorbeeld een vierkante balenpers aan met een perskamer van 120 x 90 cm, met tandemas (T) en snijrotor (C). Alle modellen met tandemas die vanaf 2023 van de band rollen zijn uitgerust met een nieuw gestuurd en geveerd onderstel. Het veersysteem is verbeterd en de meelopende besturing moet de zode sparen. Op 620/50R22.5 banden is de pers net geen 3,00 meter breed.

Vijf tandrijen

De pick-up krijgt een extra rij tanden (vijf in totaal) voor een betere en snellere gewasopname. De pick-up banden tussen de tanden in zijn vanaf nu uitgevoerd in kunststof (polypropyleen). Dit is gladder waardoor de gewasstroom verder verbeterd zou zijn. Bovendien gaat het langer mee.
De lagers van de perswagen zijn voortaan onderhoudsvrij en hoeven dus niet meer te worden gesmeerd. De baaluitvoer is voortaan vanuit de cabine worden in- en uitgeklapt. Dat spaart tijd wanneer er veel over de weg wordt gereden. Alle verlichting is voortaan uitgevoerd in led.

Nieuwe pick-up

Vijf in plaats van vier tandrijen moeten voor een betere gewasstroom zorgen.

Elektronica

Fendt herziet de bedieningsinterface. Verder is de elektronica die de baallengte registreert verder verbeterd. Optioneel is een systeem leverbaar dat de voorraad touw in de gaten houdt en een seintje geeft wanneer het touw bijna op is. Op de XD-modellen is dit touwbewakingssysteem standaard. De nieuwe balenpersen zijn standaard voorien van TIM (Tractor Implement Management). De pers kan een trekker met TIM dus zelfstandig zonder tussenkomst van de gebruiker aansturen. Denk daarbij aan het regelen van de rijsnelheid, instellen van de dichtheid en het aantal plakken in een baal om zo uniform mogelijke pakken te krijgen.

Locatie

Optioneel zijn de persen te voorzien van Bale Link. Kortgezegd is het een systeem dat de verschillende parameters van een baal registreert en via een RFID tag aan de baal mee geeft. Deze tag zit geïntegreerd een van de middelste touwen. Door deze met de smartphone te scannen is onder andere de gps-locatie waar de baal is gemaakt uit te lezen, maar ook het drogestofpercentage, het aantal plakken et cetera. Bale Link is volgend jaar al in Noord-Amerika leverbaar, Europa moet een jaar langer wachten.

Nieuwe typeaanduiding

Naast een technische update pakt Fendt ook de typeaanduiding aan.

Gerelateerde artikelen