Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

John Deere kleurt Mazzotti-spuiten groen

Machinebouwer John Deere komt naar Agritechnica met de 300M veldspuitenserie. De spuiten bestaan al langer als Mazzotti. De 3000 en 4000 liter machines worden nu zowel in het Mazzotti-geel als in het John Deere-groen geproduceerd.

Machinebouwer John Deere komt naar Agritechnica met de 300M veldspuitenserie. De spuiten bestaan al langer als Mazzotti. De 3000 en 4000 liter machines worden nu zowel in het Mazzotti-geel als in het John Deere-groen geproduceerd.

Begin 2022 reisde LandbouwMechanisatie met Mazzotti-importeur Hogervorst uit Noordwijkerhout naar de fabriek in het Italiaanse Ravenna. Het bedrijf aan de Adriatische Kust is in 2017 overgenomen door John Deere. In een gesprek met de toenmalige CEO Mike Meyers hoorden we in 2022 dat Mazzotti als Mazzotti op de markt zal blijven. Maar met de introductie van de John Deere 300M-serie komt het moederbedrijf nu zelf ook met een machine uit Ravenna op de markt. Het gaat om de 332M en de 340M.

In de fabriek in Ravenna was begin 2022 voor het eerst de nieuwe belettering te zien. De toevoeging van By John Deere zou volgens toenmalig CEO Mike Meyers goed zijn voor de betrouwbaarheid en de naamsbekendheid.

Erik Hogervorst, directeur van het gelijknamige bedrijf in Noordwijkerhout: “John Deere richt zich in 2024 eerst op Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Afhankelijk van de ervaringen in die landen komen daar in 2025 meer landen bij.” Hogervorst zegt even te moeten schakelen na het nieuws dat John Deere tóch met een eigen 3000 en 4000 liter machine komt. “Mazzotti bouwt al jaren de 5000 en 6000 liter machines ook voor Kverneland, de XDrive. De twee merken bestaan naast elkaar en dat gaat goed. De spuiten van John Deere komen met minder opties. Dat is bij Mazzotti anders. We blijven het volledige programma van Mazzotti doen en blijven met onze divisie HoS Solutions het maatwerk verrichten. De Nederlandse markt heeft vaak andere eisen door eisen vanuit de overheid en door de andere manier van werken. Een afwijkende dopafstand, minder restvloeistof en plaatsspecifiek spuiten worden steeds belangrijker. Door de introductie van de 300M creëert John Deere voor ons overigens wel meer zichtbaarheid in de markt,” zegt Hogervorst.

Sinds november 2022 heeft Mazzotti een samenwerking met John Deere-dealer Groenoord. In de noordelijke provincies is Groenoord sindsdien dealer van de Mazzotti-spuiten. “Die samenwerking blijft zoals het is”, zegt Hogervorst. “Wel gaan zij de inkoop van de nieuwe modellen direct bij John Deere doen. De grote Mazzotti MAF en de Mazzotti Ibis blijven via ons gaan.”

De grote MAF-spuiten, zoals deze 6240, blijven geel en zullen door Hogervorst geïmporteerd blijven worden. Hetzelfde geldt voor de kleinere Ibis-modellen.

Op Agritechnica gaan we door de ontwikkeling niet de 3000 en 4000 liter spuiten in de kleuren van Mazzotti zien. De 4000 liter machine is aanwezig op de stand van John Deere. Wel komt de grote 6000-liter Mazzotti-machine naar Hannover. Die er dan ook weer in het rood als de Kverneland XDrive zal zijn.

De Kverneland Xdrive wordt ook in Ravenna gebouwd. Daar komt geen verandering in.

Wat de introductie van de John Deere 300M-serie betekent voor de toekomst, is niet bekend. De fabrikant was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen