Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Maaidorser reinigen na perceel loont

Landbouwmachines zijn grote verspreiders van onkruidzaden. Een reinigingsbeurt van een halfuur verkleint het risico aanzienlijk.

Landbouwmachines zijn grote verspreiders van onkruidzaden. Een reinigingsbeurt van een halfuur verkleint het risico aanzienlijk.

Dat dieren, wind en water onkruidzaden verspreiden, is genoegzaam bekend. Toch zijn landbouwvoertuigen de belangrijkste verspreider, aldus agronoom Dan Smith van de Universiteit van Wisconsin-Madison. Om deze risico’s te beperken is het zinvol om de maaidorser in elk geval tussen twee percelen te reinigen. En als er in een perceel maar een paar plekken met onkruid zijn, kun je daar ook een reinigingsbeurt overwegen. “Een halfuur reinigen in oogsttijd lijkt lastig te rechtvaardigen. Maar als je daarmee 200 dollar per hectare kunt besparen op bestrijdingsmiddelen, zie je al snel het voordeel.”

Volgens Smith is het niet noodzakelijk om de maaidorser van boven tot onder te reinigen. “Concentreer je op een paar belangrijke onderdelen, zoals het maaibord, de invoer en de stengenvanger.”

Bladblazer

Zijn favoriete gereedschap voor de reinigingsklus is een bladblazer of een blaaspistool als de maaidorser een compressor aan boord heeft.

Bron: Successful Farming

Gerelateerde artikelen