Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Muizenkist houdt muizen uit de maaidorser

Muizen kunnen in de winterstalling een maaidorser flink beschadigen. De Duitse akkerbouwer Matthias Preussner dokterde samen met zijn vader een eenvoudige oplossing uit die ze op de markt brengen.

Muizen kunnen in de winterstalling een maaidorser flink beschadigen. De Duitse akkerbouwer Matthias Preussner dokterde samen met zijn vader een eenvoudige oplossing uit die ze op de markt brengen.

Na de oogst is een maaidorser een snoepwinkel voor muizen en andere knaagdieren, meldt het Duitse vakblad Agrarheute. Daar doen ze zich tegoed aan korrels die in de machine zijn achtergebleven. Helaas blijft het daar vaak niet bij en kunnen de dieren een behoorlijke schade aanrichten. Als je pech hebt, vreten ze door isolatie en stoffering van de cabine heen of ze laten uitwerpselen achter op gevoelige elektronica die daardoor niet meer functioneert. In het ergste geval kunnen muizen de hele maaidorser ruïneren, meldt Agrarheute.

Toegangsroute

Crux van de oplossing die akkerbouwer Matthias Preussner en zijn vader ontwikkelden is dat de muizen niet meer in de machine kunnen klimmen door de toegangsroute (de wielen) voor hen af te sluiten. Preussner construeerde gladmetalen bakken van rvs waar de wielen van de maaidorser tijdens de winterstalling in staan. Muizen kunnen niet tegen de gladde rand omhoog lopen en mocht dat onverhoopt toch lukken dan stuiten ze op de omgezette rand. Met andere woorden: muizen kunnen nog wel naar de maaidorser kijken, maar er niet meer in klimmen.

Maar ho eens even… Hoe krijg je de wielen van de maaidorser in de bakken? De voorkant van de gladmetalen kisten kun je eraf schroeven. Vervolgens plaats je de kisten voor de wielen en rijd je de maaidorser een meter of twee voor- of achteruit, schroeft de voorkanten weer aan de bakken en klaar is kees.

Vader en zoon hebben vier verschillende bakmaten (S, M, L en XL) ontwikkeld voor verschillende bandenmaten. Met 800/65R32-banden voorop de maaidorser en 600/65R30-banden achterop komt een set van vier bakken op bijna 1.200 euro, inclusief btw, exclusief 105 euro verzendkosten.

Gerelateerde artikelen