Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Satellietbeelden gaan oogsttijdstip conservenerwten voorspellen

Een algoritme op basis van satellietbeelden zal komend seizoen in het Verenigd Koninkrijk helpen om het ideale oogsttijdstip en de hectareopbrengsten van conservenerwten te voorspellen.

Een algoritme op basis van satellietbeelden zal komend seizoen in het Verenigd Koninkrijk helpen om het ideale oogsttijdstip en de hectareopbrengsten van conservenerwten te voorspellen.

Het oogsttijdstip van conservenerwten komt nauw. Bij een te vroege oogst vallen de kilo’s tegen. Wordt de oogst te laat ingepland, dan zijn de erwten te rijp en te hard en zijn ze niet meer geschikt voor de conservenindustrie. Vooral bij droog weer en hoge temperaturen kan het erwtengewas heel snel afrijpen. Ook de kilo-opbrengsten spelen daarbij een rol. Valt een oogst namelijk veel hoger uit dan verwacht, dan betekent dit dat de fabriek vaak niet alle erwten op tijd kan verwerken. Van cruciaal belang is dus een goede coördinatie tussen telers en verwerkers.

Vegetatie-indexen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat er sterke correlaties bestaan tussen de vegetatie-indexen (de verhoudingen tussen licht dat door het gewas op verschillende golflengten wordt gereflecteerd) ten tijde van de bloei van het gewas en de uiteindelijke opbrengst. De vegetatie-indexen kunnen het meest efficiënt worden berekend op basis van satellietbeelden ten tijde van de bloei.

Telerscoöperatie HMC Peas houdt sinds 2017 opbrengstgegevens bij van verschillende rassen. Deze data worden gebruikt om een algoritme te ontwikkelen en te kalibreren bij de voorspelling van de kilo-opbrengst op basis van satellietbeelden.

Revolutie

Volgens Ben Hockridge van teeltvoorlichtingsorganisatie Adas, heeft het project een enorm potentieel om de verwerking van conservenerwten te stroomlijnen en de oogst beter te voorspellen. Allen Giles, directeur van telerscoöperatie HMC Peas, spreekt zelfs van een revolutie. “Als we de opbrengst van een perceel kunnen voorspellen, kunnen we er voor zorgen dat het op tijd wordt geoogst en dat ons afval tot een minimum wordt beperkt.”

Bron: Farmers Weekly online, 17 March 2024

Gerelateerde artikelen