Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Kverneland
Favoriet

Bespaar tot wel 25% kunstmest tijdens het maïszaaien met Kverneland Pudama

Agrariërs staan momenteel voor grote uitdagingen die op het eerste gezicht niet gemakkelijk te realiseren zijn. Tegelijkertijd zijn de kosten voor meststoffen exponentieel gestegen en zijn de grondstoffen beperkt. Toch is een gezonde plantengroei de basis voor een succesvolle oogst en een veilige voedselproductie. Tegelijkertijd is de bescherming van het milieu een centraal thema geworden in de hedendaagse landbouw.

Agrariërs staan momenteel voor grote uitdagingen die op het eerste gezicht niet gemakkelijk te realiseren zijn. Tegelijkertijd zijn de kosten voor meststoffen exponentieel gestegen en zijn de grondstoffen beperkt. Toch is een gezonde plantengroei de basis voor een succesvolle oogst en een veilige voedselproductie. Tegelijkertijd is de bescherming van het milieu een centraal thema geworden…

Kverneland heeft vorig jaar op de ATH in Biddinghuizen een nieuwe techniek geïntroduceerd, genaamd Pudama. Pudama staat voor het systematisch en gericht toedienen van kunstmest tijdens het zaaien van maïs. Het maakt het mogelijk om maïs nauwkeurig te zaaien, en tegelijkertijd specifiek kunstmest toe te dienen precies onder het maïszaadje waar dat nodig is. De gerichte bemesting zorgt ervoor dat het maïszaadje de juiste nutriënten toegediend krijgt op het juiste moment en op de juiste plaats. Met Pudama wordt de korrelkunstmest in zogenaamde ‘clusters’ of ‘spots’ aan het maïszaadje toegevoegd, in plaats van in een rij.
Het voordeel van deze bemesting is een veel betere opname van meststoffen door de wortels van de maïsplanten. Op basis van onderzoek is aangetoond dat met Pudama tenminste 25% van de startmeststof kan worden bespaard met 100% behoud van de opbrenst.

Het Pudama systeem is opgenomen in de Kverneland Optima TFprofi zaaimachine met SX hoge snelheidszaairij. De meststof wordt via het vernieuwde kunstmestkouter toegediend in de grond. In het kanaal van het kunstmestkouter is een kleine borstel gemonteerd met een luchtventiel ernaast. De borstel zorgt ervoor dat de meststof opgevangen wordt voordat het de grond ingaat. De kunstmest doseerunit van de machine draait continu door en de meststof hoopt zich op in het kanaal van de kouter. Een permanente hoge druk luchtstroom is via een kleine slang verbonden met het luchtventiel, welke periodiek opent afhankelijk van de signalen van het opto-elektronische regelsysteem van het zaaihuis. De onderbreking van de luchtstroom wordt met regelmatige tussenpauzen door het ventiel geregeld. Wanneer de luchtstroom wordt gestopt, blijft de meststof op de borstel liggen. Wanneer de luchtstroom weer op gang komt, wordt de meststof in de grond geschoten. De frequentie waarmee het ventiel open en dicht gaat, hangt o.a. af van de rijsnelheid en de zaaiafstand in de rij. Een werksnelheid tot 15 km/h bij de Optima SX PUDAMA betekent een frequentie van maximaal 25 kunstmestgiften per seconde.

De kunstmest wordt in ‘clusters’ toegediend onder het maïszaadje in plaats van in een rij.

Inmiddels zijn de eerste hectares maïs met Pudama gezaaid op verschillende proefpercelen. De resultaten zullen naderhand geanalyseerd worden en zijn tussentijds te bezichtigen. Wilt u meer informatie over de techniek? Klik dan verder: https://nl.kverneland.com/pudama of neem contact op met uw Kverneland dealer.

Gerelateerde artikelen