Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Bohnenkamp
Favoriet
VF, IF, CFO, CHO, PFO en NRO, kent u de verschillen?
In de wereld van landbouwmechanisatie speelt de bandentechnologie een cruciale rol in efficiëntie, bodemdruk en machineprestaties. Moderne landbouwbanden zijn steeds vaker voorzien van technische aanduidingen zoals VF, IF, CFO, CHO en NRO. Deze afkortingen geven belangrijke informatie over de prestatiekenmerken van de band.
In de wereld van landbouwmechanisatie speelt de bandentechnologie een cruciale rol in efficiëntie, bodemdruk en machineprestaties. Moderne landbouwbanden zijn steeds vaker voorzien van technische aanduidingen zoals VF, IF, CFO, CHO en NRO. Deze afkortingen geven belangrijke informatie over de prestatiekenmerken van de band.
Prefixen: IF en VF
De prefix (staat vóór de bandmaat geschreven) zegt iets over de bandconstructie en geeft aan hoe flexibel de band is en hoeveel belasting deze aankan bij een bepaalde spanning. We kennen de IF (Improved Flexion), die 20% meer draagvermogen heeft bij dezelfde bandspanning als een standaardband met dezelfde load index. En we kennen de VF (Very High Flexion), die 40% meer gewicht mag dragen dan de standaardband. U mag voor beide typen ook de bandspanning met respectievelijk 20% of 40% verlagen om hetzelfde gewicht te kunnen dragen als de standaardband. Die vergelijking is dus wel bij dezelfde bandmaat en dezelfde load index. Kiest u een band met een hogere load index, dan is uw voordeel nog hoger dan 20% of 40%. Hoe dat precies zit kunt u lezen op de website van Bohnenkamp: https://www.bohnenkamp-benelux.com/nl/meta-menus/boven/nieuws/detail/n/vf-banden-met-nog-lagere-bandspanning-dan-40/.
Een ander verschil tussen IF, VF en standaard tractorbanden is het gelijkblijvende draagvermogen bij snelheden tussen 40 km/h en 65 km/h. Bij alle banden neemt het draagvermogen af als de snelheid toeneemt en dat is ook zo bij IF en VF banden. Maar daar waar standaardbanden bij 50 km/h of 65 km/h minder gewicht mogen dragen dan bij 40 km/h, blijven die kilogrammen gelijk bij IF en VF banden. Pas bij 70 km/h neemt het draagvermogen af. Kijk bijvoorbeeld maar naar de draagvermogentabel van de BKT band VF 600/70R30 168D NRO V-Flecto.
Suffixen: CFO, CHO, PFO en NRO
Dat banden veel meer gewicht kunnen dragen bij lage werksnelheden biedt vooral bij oogstmachines, spuitmachines en mesttanks een voordeel in machineprestaties. Wat veel boeren en loonwerkers niet goed weten, is dat standaardbanden bij snelheden tot 15 km/h wel 55% meer draagvermogen hebben als ze in een cyclische veldtoepassing worden gebruikt. Een cyclische veldtoepassing houdt in dat er hoogstens 1,5 kilometer gereden wordt met maximale belasting (volle mesttank of volle graantank), waarbij de snelheid maximaal 15 km/h is en er geen sprake is van zware tractie. Omdat bij standaardbanden wel de bandspanning met 25% moet worden verhoogd, zijn er speciale banden met een draagvermogenbonus voor cyclische veldwerkzaamheden ontwikkled, die geen verhoging van de bandspanning nodig hebben. Die banden hebben achter de bandmaat (suffix) een afkorting CFO of CHO staan.
CFO staat voor Cyclic Field Operation. Zo’n band mag 86% meer dragen dan een standaardband bij snelheden tot 15 km/h, zonder verhoging van de bandspanning. Vaak wordt de CFO gecombineerd met een IF band of VF band en dan geldt er een bonus van zo´n 30% of 10% voor cyclische veldwerkzaamheden bij respectievelijk 10 km/h tot 30 km/h.
CHO staat voor Cyclic Harvesting Operation. Ten opzichte van een standaard band mag deze 80% meer dragen bij snelheden tot 10 km/h bij dezelfde bandspanning. Sommige merken geven ook cyclische draagvermogens bij maximaal 15 km/h. Dan is de bonus vanzelfsprekend lager.
Check altijd tabellen voor exacte gegevens en bandspanningen. Voor beide geldt dat de bonus op het draagvermogen alleen in cyclische veldtoepassing gebruikt magen worden. Bij niet-cyclisch werk of bij hogere snelheden, geldt de bonus niet. Voor de CHO band telt bovendien een maximale rijafstand van 800 meter.
In de grafiek hieronder ziet u een voorbeeld van verschillende draagvermogens tussen de standaardband, de IF en VF banden en banden met een draagvermogen bonus in cyclische veldtoepassing zien.
Sinds kort kunt u ook banden met een suffix PFO tegenkomen. Die afkorting staat voor Pressure Field Operation. Dat is een technologie die bij veldwerkzaamheden bij lage snelheden en lage draaimomenten toestaat om de bandspanning met zo’n 7% te verlagen. Dat hoeft geen cyclische bewerking te zijn, dus ook voor tractoren in algemeen veldwerk toepasbaar.
Al veel algemener is de suffix NRO. Die afkorting staat voor Narrow Rim Option. Bij de eerste generaties IF en VF banden, had je ook bredere velgen nodig. Banden met de NRO aanduiding achter de bandmaat, kunnen op een smaller velg dan normaal gemonteerd worden.
Prefixen en suffixen bij landbouwbanden geven veel informatie over hun prestaties en gebruikstoepassing. De juiste keuze in banden is niet alleen een technische beslissing, maar ook een investering in werkbare dagen, verlengen van het groeiseizoen en gezonder maken van de bodem. Door de juiste band te kiezen – bijvoorbeeld een IF-band met CFO-suffix voor een grote oogstmachine – kunnen boeren en loonwerkers hun opbrengst maximaliseren, brandstof besparen en bodemverdichting minimaliseren.
Samenvatting van verschillende banden met en zonder een prefix of suffix. Check altijd tabellen voor exacte gegevens en bandspanningen.
Bij Cyclische veldtoepassing
Prefix of Suffix
Betekenis
Nominaal draagverm.
Draagverm. bonus
Max Rijafstand
Hogere bandspanning vereist?
Toepassing
Geen = standaard band
100%
170% bij 10 km/h 155% bij 15 km/h
1,5 km
+ 25%
Tractoren en oogstmachines
IF
Improved Flexion
120%
nee
Grote tractoren
VF
Very High Flexion
140%
nee
Grote tractoren / speciale voertuigen
CFO
Cyclic Field Operation
100%
186% tov standaard bij 15 km/h
1,5 km
nee
Oogstmachines, mesttanks, spuiten
CHO
Cyclic Hatrvesting Operation
100%
180% tov standaard bij 10 km/h
800 m
nee
Grote oogstmachines
IF CFO
Improved Flexion
120%
130% tov IF bij 10 km/h
1,5 km
nee
Grote oogstmachines, mesttanks, spuiten
VF CFO
Very High Flexion
140%
130% tov VF bij 10 km/h
1,5 km
nee
Grote oogstmachines, mesttanks, spuiten
PFO
Pressure Field Operation
100%
nee
lager
Tractoren
NRO
Narrow Rim Option
100%
nee
nee
Tractoren, oogstmachines, spuiten
Uw banden, onze zorg! Van landbouw tot industrie: Bohnenkamp Benelux helpt je de juiste banden te vinden. Neem direct contact met ons op!
Bohnenkamp Benelux B.V. Centurionbaan 200 3769 AV Soesterberg