Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2023 – 11


Nummer 10
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 11)

afbeelding

Waterstof verstoken

27-11-2023 | 3 minuten Redactie

Heeft het laatste uur geslagen voor de verbrandingsmotor? Niet als het aan machinebouwer JCB ligt. De fabrikant ontwikkelde een waterstofmotor op basis van viertakttechnologie. Eind dit jaar gaat hij in productie. 

afbeelding

Ropa Keiler II Classic op rupsen – Rijpadenproof rooien

25-11-2023 | 3 minuten Albert van der Horst

Emiel van Hootegem bewerkt zijn grond al dik twintig jaar op vaste rijpaden – tot het moment van rooien. Maar sinds dit najaar rooit hij op breed spoor met een getrokken Ropa-rooier op aangedreven rupsen.

afbeelding

3 vragen over: De overname van Trimble door Agco

24-11-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

Eind september maakte Agco bekend dat het voor 2 miljard doller (1,9 miljard euro) 85 procent van de aandelen van precisielandbouwspecialist Trimble Ag heeft overgenomen. Volgens Agco is het de grootste overname in de landbouwmachine-industrie.

afbeelding

John Deere See & Spray – Raak!

23-11-2023 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Pleksgewijs onkruid bestrijden aan de hand van beelden die gemaakt worden door camera’s op de spuitboom. Het bestaat al even en moet leiden tot een lager middelengebruik. Nu komt ook landbouwmachinebouwer John Deere met deze techniek. De fabrikant noemt het See & Spray.

afbeelding

Leon Sosef: ‘Frezen gaat mooi’

21-11-2023 | 1 minuut Frank Rijnsburger

Leon Sosef uit Dronten (Fl.) werkt sinds afgelopen zomer bij Loonbedrijf Breure de Waard uit Swifterbant (Fl.). Sosef studeerde Agrarisch Loonwerk aan het Aeres mbo in Emmeloord (Fl.) en mocht na zijn stage bij het loonbedrijf blijven. We komen hem tegen als hij land bollenland klaar maakt met de frees.

afbeelding

Koeling als kachel

13-11-2023 | 5 minuten Redactie

Een mechanische koeling levert vaak meer dan voldoende restwarmte op om het woonhuis te verwarmen, blijkt uit rekensommen. Weliswaar is dan in huis een laagtemperatuurverwarmingssysteem nodig, maar dat is volgens de overheid sowieso een richting die we moeten inslaan. 

afbeelding

Kverneland Rotago F-kopeg – Eigengereid

10-11-2023 | 3 minuten Albert van der Horst

Kverneland introduceert een nieuwe serie opklapbare kopeggen. Vooral de frameconstructie en het optionele steunwiel dat de achteras op de weg ontlast, vallen op.

afbeelding

Verrassing

03-11-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Een elektrische trekker met een drainreiniger, die als een hondje achter je aanrijdt terwijl jij de drains opzoekt. Een topstang, die de kunstmeststrooier automatisch vlak stelt. Een cultivator die de grond met draaiende schijven heel oppervlakkig bewerkt. Een spuitmachine met verschuivende spuitdoppen, zodat ze altijd boven de gewasrij hangen. Het is maar een kleine greep uit de nieuwe machines die over een paar dagen te zien zijn op Agritechnica.