Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Verrassing

Een elektrische trekker met een drainreiniger, die als een hondje achter je aanrijdt terwijl jij de drains opzoekt. Een topstang, die de kunstmeststrooier automatisch vlak stelt. Een cultivator die de grond met draaiende schijven heel oppervlakkig bewerkt. Een spuitmachine met verschuivende spuitdoppen, zodat ze altijd boven de gewasrij hangen. Het is maar een kleine greep uit de nieuwe machines die over een paar dagen te zien zijn op Agritechnica.

Een elektrische trekker met een drainreiniger, die als een hondje achter je aanrijdt terwijl jij de drains opzoekt. Een topstang, die de kunstmeststrooier automatisch vlak stelt. Een cultivator die de grond met draaiende schijven heel oppervlakkig bewerkt. Een spuitmachine met verschuivende spuitdoppen, zodat ze altijd boven de gewasrij hangen. Het is maar een kleine greep…

De afgelopen maanden kregen we een voorproefje van de soms verrassende innovaties die fabrikanten tijdens deze grote landbouwmechanisatiebeurs zullen introduceren. Voor een goed begrip schets ik hoe een bijeenkomst van beursorganisatie DLG er eind september uit zag in een hotel in het Duitse Kassel. Stel uzelf een grote conferentiezaal voor met bruine houten wanden en een donkere vloerbedekking. In de zaal staan zo’n zestig tafels met om elke tafel vier stoelen. Achter een laptop aan één kant van elke tafel zitten twee vertegenwoordigers van een machinebouwer of importeur. Aan de andere kant is plaats voor twee journalisten. Zij hebben tien uur om alle tafeltjes langs te gaan om daar te vernemen met welk nieuws de bedrijven naar Agritechnica komen. Wil je als journalist alle tafeltjes bezoeken, dan heb je maar tien minuten per fabrikant. Dat klinkt wellicht niet erg uitnodigend. Toch kijken we op de redactie van LandbouwMechanisatie elke keer reikhalzend uit naar dit evenement. Er kan immers zomaar een vinding tussen zitten waarvan ons mechanisatiehart sneller gaat kloppen. Dat kan uit onverwachte hoek komen. Want hoe verrast kun je nog worden door een nieuwe rotorkopeg? Toch overkwam het ons, toen we onlangs een nieuw ontworpen machine aan het werk zagen op de Groningse klei. Eentje waarvan de rol het dragende element is en niet de tandwielbak. Dat kun je gerust een verrassing noemen.