Schuitemaker uit Rijssen toont twee nieuwe machines op ‘De ReinigingsDemoDagen 2011’ van 18 en 19 mei te Lelystad. Dit zijn de FireStorm warme-pekel-sproeier en de Mini-flex-combi strooi- en sproeimachine.
De FireStorm warme-pekel-sproeier maakt gebruik van het natuurkundige exotherme effect, dat bij oplossing CaCl2 korrels in intensief gemengd water er relatief veel warmte ontstaat. De machine vul je met water en via bijvoorbeeld een bigbag met Calcium. Door de geïsoleerde tank en een rondpomp/mengsysteem wordt de ontstane warmte vastgehouden waardoor de pekeloplossing een temperatuur bereikt van wel 50 tot 60 Celcius. Deze warmte is ideaal bij gladheidsbestrijding waardoor ook vastgereden sneeuw en/of ijsplaten direct als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gewoon strooien helpt in dergelijke situaties nagenoeg niet. De Firestorm kan het warme pekelwater ook onder hoge druk spuiten waardoor een gladde weg per direct ijsvrij en weer begaanbaar gemaakt kan worden.
Een ander voordeel van CaCl2 is dat het bij lagere temperatuur zijn dooiwerking behoudt. Het gebruikelijke NaCl zout werkt tot ca -10 C terwijl CaCl2 tot -20 en lager effectief blijft. Verder is CaCl2 stroperiger dan normale pekel. Dit resulteert in een betere hechting aan het wegdek en heeft daarmee een langere standtijd. Het blijft dus langer effectief. De strooier is ook geschikt voor gangbare pekelwater (NaCl oplossing). De Firestrom is in zetten in de zomer als stofbestrijding en als spoelvoertuig om met gewoon water.

Mini-flex-combi strooi- en sproeimachine
Speciaal voor de kleinere strooimachine’s zoals fietspaden, heeft Schuitemaker de mini-flex-combi ontworpen. Hierbij kan een standaard natzoutstrooier worden voorzien van een extra flexibele-kunststofzak-tank. Optioneel kan het regelcircuit worden uitgebreid met een sproeibalk voor pekelwater. Met de flex-combi is voor iedere weersgesteldheid de meest efficiënte strooi/sproeitechniek te kiezen. De nieuwe Mini-flex-combi strooi- en sproeimachine levert tot bijna 50% zoutbesparing ten opzicht van de huidig gangbare strooimethodes, weet Schuitemaker.

Gerelateerde artikelen