Gezondheid van bomen geïnventariseerd

Op het oog kan een boom er kerngezond uitzien, terwijl dat toch niet het geval is. Bijvoorbeeld doordat een specht in de top een holte heeft gemaakt. Jildert Jellema, boomtechnisch adviseur bij Boomtotaalzorg, weet er alles van. Het bedrijf inventariseert, vaak in opdracht van overheden, hoe het gesteld is met de gezondheid van het bomenbestand.

Om de gezondheidstoestand van bomen in te schatten is meer nodig dan een scherp oog, aldus Jellema. “Als het vermoeden bestaat dat er boven in de boom een spechtholte zit, dan moet je erin klimmen om te bepalen hoe groot de schade is.”

GIS

En is de schade aanzienlijk, dan wordt dat in het Geografisch Informatie Systeem (GIS) genoteerd. “In het geval van een spechtholte of een verkeerd gegroeide tak kan dat de status ‘Attentieboom’ zijn. Dan is het van belang dat die boom frequent in de gaten wordt gehouden en dat er een snoeimaatregel wordt getroffen.”

Het volledige artikel over bomeninventarisatie is te lezen in het oktobernummer van Tuin en Park Techniek.

Boominventarisatie_1

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Tuin en Park Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Mis geen enkel bericht met de Tuin en Park Techniek nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.