Favoriet

Maaien

Husqvarna onthult twee Ceora-robots, werktuigen volgen later

Machinefabrikant Husqvarna komt met de multi-inzetbare Ceora-robots voor het onderhoud van sportvelden en golfbanen. Voor de robots komen meerdere werktuigen beschikbaar. De serie bestaat uit twee modellen; Ceora 544 Epos en 546 Epos. De 546 Epos kan iets sneller rijden, waardoor de capaciteit groter is.

Volgens de fabrikant zijn de Ceora 544 Epos en 546 Epos technisch precies hetzelfde. Ook het uiterlijk van de machines verschilt niet. De software is wel anders en zorgt ervoor dat de 546 Epos iets harder kan rijden. Het achterste deel van de machine is het aandrijfdeel waarin de accu, wielmotoren en Epos-ontvanger zitten. Zowel aan de voor- als achterkant van dit aandrijfdeel kun je verschillende werktuigen monteren. Echter levert Husqvarna voorlopig alleen nog een maaidek. Pas later verwacht de fabrikant meerdere werktuigen te kunnen aanbieden. Hierbij kun je denken aan een belijningsmachine, grasrol, kunstmeststrooier en een werktuig voor het verzamelen van golfballen. Ook volgen er meerdere maaidekken voor het maaien van hoog gras en van laag gras, zoals op fairways. Husqvarna verwacht dat het Ceora-pakket in twee tot drie jaar helemaal compleet is.

Maaidek

Onder het 105 cm brede maaidek van de Ceora 544 Epos zitten drie maaischrijven. Aan elke schijf zitten vijf maaimesjes. De maaimesjes zijn van een ander materiaal dan dat we gewend zijn bij de Automowers. Volgens de fabrikant is het staal harder en blijven ze langer scherp. De maaier maait op een hoogte van 20 tot 70 mm en heeft een werkbreedte van ongeveer 75 cm. Volgens Husqvarna heeft de Ceora 544 Epos een capaciteit van 20.000 vierkante meter als de robot dagelijks maait. De Ceora 546 Epos kan 25.000 vierkante meter per dag aan. Hoeft de robot pas om de twee dagen terug te keren naar een sportveld, dan verdubbelt de capaciteit naar 40.000 tot 50.000 vierkante meter, aldus de fabrikant.

Verwisselbare maaischijven

Onder een klepje kun je met een hendel het maaidek ontgrendelen, waarna je het dek kunt opklappen. Zo kun je eenvoudig de onderkant reinigen. Het dek is waterdicht en kun je dus met een tuinslang afspuiten. Ook kun je eenvoudig onderhoud uitvoeren. Waar je bij de Automower-maairobots enkel de mesjes vervangt, haal je bij de Ceora de hele maaischijf onder het maaidek vandaan. Die maaischijf schroef je eenvoudig los met een sleutel. Vervolgens kun je in de werkplaats, op het gemak, nieuwe mesjes in de maaischijf plaatsen.

Aan de voorkant van het maaidek zitten vier sensoren. Detecteren deze sensoren een object op het gras, dan neemt de rijsnelheid af. Blijft het object in de weg liggen, dan wijzigt de Ceora zijn maairoute om het object te mijden. De Ceora kan tegen meerprijs worden voorzien van aangedreven borsteltjes. Deze roterende borsteltjes vegen de grasresten van de wielen en zorgen ervoor dat er geen grote grasplukken achterblijven op het veld.

In rechte lijnen

De Ceora is voorzien van het Epos RTK-GPS-systeem. Je hoeft dus geen begrenzingsdraad meer in te graven. Wel moet er een referentiestation in de buurt van de sportvelden geplaatst worden. Dit station heeft een bereik van 500 meter. Dankzij het Epos-systeem weet de machine op 2 tot 3 cm nauwkeurig waar hij is. Ook kan hij in rechte lijnen rijden en het gras baan voor baan maaien. De overlap is enkele centimeters, aldus de fabrikant. Ook is het mogelijk om tot 20 verschillende maaizones in te stellen. In elke zone kun je specifieke maaitijden en -hoogtes instellen. Dankzij elektrische maaihoogteverstelling past de Ceora de maaihoogte automatisch aan. Via de Husqvarna Fleet Services applicatie kun je zien waar de maaier aan het werk is.

Aanschafprijs

De Ceora-robots zijn 127 cm lang, 108 cm breed en 44 cm hoog. In vergelijking tot de grootste Automower-modellen is de Ceora flink zwaarder. De machine weegt 70 kg. De Ceora 544 Epos kost 24.900 euro. Het laadstation en het Epos-referentiestation zijn bij de prijs inbegrepen. Ondanks dat de Ceora 546 Epos technisch identiek is aan de 544 Epos, is hij wel fors duurder. De 546 Epos kost 28.900 euro. De robots zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 verkrijgbaar. Dit jaar gaat er wel een Ceora-robot proefdraaien op een sportveld of golfbaan in Nederland.

Gerelateerde artikelen