Favoriet

Blog

Exotisch verdienen

Tijdrovend, duur en een vaak wat matig resultaat. Het vergt nogal wat om invasieve exoten als de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw te lijf gaan. En hét ei van Columbus is nog niet ontdekt. Althans, er zijn methoden voldoende. Maar of ze ons ook echt afhelpen van deze uitheemse, taaie gewassen, is de vraag.

Dat bleek tijdens de studiedag van Tuin en Park Techniek over de bestrijding van invasieve exoten. Het lijkt er in elk geval op dat de partijen die deze bestrijdingsmethoden op de markt brengen flink kunnen verdienen aan de van oorsprong Aziatische onkruiden.

Tuinplant uit Japan

Invasieve exoten. Het lijkt iets van de laatste tijd. En toch is de exotische Japanse Duizendknoop al rond 1823 in Nederland terecht gekomen. Via een arts die het vanuit Japan invoerde als tuinplant. Een op het oog onschuldige actie met, blijkt nu, verstrekkende gevolgen. Evenals de reuzenberenklauw die 150 jaar geleden ook als tuinplant werd meegenomen uit de Kaukasus.

Methoden lopen uiteen

De methoden waarop de invasieve exoten een kopje kleiner gemaakt kunnen worden lopen uiteen. Een elektrische oplawaaier, verbranden, afgraven en verhitten, bladvlooien, schimmels….methoden voldoende. Al is een snelle én efficiënte manier nog niet ontdekt. De meeste voor handen zijnde methoden zijn tijdrovend en daarmee duur. Nou hoeft dat niet meteen iets negatiefs te betekenen, want de partijen die klaar zijn om met hun product de exoten te lijf te gaan kunnen er zo maar eens flink van profiteren. Neem bijvoorbeeld de Rootwave. Importeur RAMM Equipment heeft niet alleen z’n handen vol aan de exoten, ook aan het aantal demonstraties lijkt geen einde te komen. Of de mobiele bestrijdingsunit van Johan van den Herik waarmee grond wordt afgegraven om het ter plaatse te behandelen in een thermische verhitter en het vervolgens weer op de locatie te verdelen. 99 procent van de worteldelen van de Japanse Duizendknoop wordt met die methode gedood, zo bleek uit onderzoek van Wageningen UR. Nadeel is alleen dat alles in de behandelde grond dood gaat. Bovendien is het, afhankelijk van de omstandigheden, nogal een prijzige aangelegenheid.

De conclusie is dat er eigenlijk geen conclusie is. Totdat dé methode voor de aanpak van de duizendknoop en de berenklauw er is, varen fabrikanten wel bij de bestrijdingsmethode die ze aanbieden. En gelijk hebben ze. Want laten we eerlijk zijn, zo lang er geen universele, eenvoudige, 100 procent werkende methode is, organiseren wij om de zoveel tijd met alle plezier weer een studiedag.

Gerelateerde artikelen