Favoriet

Blog

Rupsen-cowboys

Afgelopen zomer was Nederland in de ban van de eikenprocessierups. En die rups bracht ook een andere plaag met zich mee; de cowboys. Bedrijven die zich plots focussen op de bestrijding van de rups. Ze worden vaak omschreven als mensen zonder kennis van zaken die de overlast alleen maar vergroten. De overvolle agenda’s van de professionele bestrijders was de oorzaak van de komst van cowboys.

Niet alleen onder de uitvoerende partijen stonden er cowboys op. De rupsenplaag zette ook ontwikkelaars en wetenschappers aan het denken over nieuwe bestrijdingsmethodes. Maar ook bestaande technieken werden doorontwikkeld. De rups zette mensen aan het denken en maakte Nederland creatief. Sommige producten en methodes werden als wondermiddelen op de markt gebracht, terwijl ze slecht doordacht, nauwelijks onderzocht of zelfs niet goedgekeurd waren.

Op donderdag 21 november hield Tuin en Park Techniek, een studiedag  over de bestrijding van de eikenprocessierups. Tijdens deze dag presenteerden vijf sprekers hun methoden en middelen die zij voor de bestrijding inzetten. Inspirerende verhalen met ieder een eigen kijk op de bestrijding. Maar enkele verhalen kraken. Vooral het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing wekt twijfels bij het publiek. Publiek dat soms al jarenlang de rups bestrijdt en op zoek is naar nieuwe, gedegen en goedgekeurde methoden. Alles onder het motto: weet wat je doet, anders vergroot je het probleem. Doe onderzoek, volg cursussen, behaal certificaten en licenties en laat je producten keuren. Geen enkele professional wil immers als cowboy zonder kennis afgeschilderd worden. Dat werd tijdens de studiedag overduidelijk.

Gerelateerde artikelen