Favoriet

Boomverzorging

Stihl’s superlichte carbon-concept

Stihl draait momenteel proef met een 5,4 kW/7,2 pk kettingzaag die is opgebouwd uit lichtmetalen en carbon. Zonder zaagblad en brandstof weegt dit ‘carbon-concept’ slechts 6,0 kg. Stihl’s huidige gelijksterke MS 661 C-M weegt 7,4 kg! Bijna een kwart meer!

De handgreep van het ‘carbon-concept’ bestaat uit de koolstofvezel carbon, de uitlaat is van titaan en het carter van een magnesium-legering. De tank en het huis zijn van kunststof die met glasvezel is versterkt. Al deze ingrepen zijn erop gericht gewicht te besparen. Het effect daarvan is bij het zaagblad (zijn gewicht komt nog bij die 6,0 kg op) ronduit spectaculair: de huidige 63 cm lange Rollomatic E weegt 1.650 gram en de gelijklange Rollomatic carbon slechts 780 gram. Dat is minder dan de helft.

Brandstofinjectie

Naast de lichte bouw onderscheidt het ‘carbon-concept’ zich ook door brandstofinjectie. Die zorgt in iedere situatie voor het optimale mengsel, waardoor de motor volgens Stihl zeer voorspelbaar loopt en bijzonder zuinig is. Een aantal machines van het ‘carbon-concept’ draaien mementeel proef in de praktijk, maar Stihl neemt naar eigen zeggen deze kettingzaag voorlopig niet in productie.