Favoriet

Maaien

Husqvarna-sensor houdt machine in de gaten

Het Zweedse Husqvarna heeft een sensor ontwikkeld die het toerental en de temperatuur van een machine kan meten. Aan de hand daarvan kun je de werkzaamheden en het onderhoud optimaliseren. En dat moet dan weer zorgen voor minder storingen en stilstand.

Het Zweedse Husqvarna ontwikkelde een sensor die het toerental en de temperatuur van een machine in de gaten houdt. Aan de hand daarvan kun je de werkzaamheden en het onderhoud optimaliseren. En dat moet dan weer zorgen voor minder storingen en stilstand.

Fleet Services noemt de machinebouwer het systeem dat het rondom de sensor ontwikkelde.  De dealer monteert die sensor in de buurt van de ontsteking van bijvoorbeeld een zelfrijdende maaier, bosmaaiers, ruggedragen bladblazers en kettingzagen monteert. In het geval van een benzinemotor registreert de sensor de vonk van de bougie. Dat is een maat voor het toerental van de motor. Tegelijkertijd legt de sensor de tijd dat de machine in gebruik is vast. Komt de machine in de buurt van het basisstation in de werkplaats, dan stuurt hij alle gegevens via het basisstation naar een Husqvarna-server. Daar wordt alle data automatisch geanalyseerd.

Onderhoud

Omdat de gebruiker via een elektronische ID-kaart aan de machine is te koppelen kan de software aantonen hoe lang de gebruiker of een groep gebruikers met de machine werkte. Dat maakt duidelijk of een machine goed wordt benut of juist te weinig. En niet alleen dat. Ook is te zien aan welke hoeveelheid trillingen de gebruiker is blootgesteld. Daarnaast maakt het systeem duidelijk hoeveel uren er in totaal met de machine is gewerkt. Een onderhoudsinterval is daardoor beter te respecteren. De eigenaar krijgt 25 uur voordat de machine service nodig heeft een sms of e-mail. Overigens kan de dealer hetzelfde bericht krijgen.

Beta

In augustus kunnen de eerste bedrijven in zeven landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, deelnemen aan een beta-versie van Fleet Services.