Favoriet

Maaien

Ransomes-Jacobsen komt met volledig nieuwe maaiers

Ransomes Jacobsen introduceert een volledig nieuwe serie zelfrijdende maaimachines voor het openbaar groen: de MP-serie. MP staat voor Medium Platform. De eerste telgen in de serie zijn de MP493 met 37 kW (49 pk) en de MP653 met 49 kW (65 pk).

Beide modellen zij  driedelige maaiers. Er is de keuze tussen een totale maaibreedte van 3 meter, 3,3 meter of 3,5 meter. Ieder dek heeft telkens twee messen die individueel door een hydromotor worden aangedreven.

1 V-riem

Door de aandrijving per mes, claimt de Ransomes Jacobsen het aantal V-riemen terug te hebben gebracht tot slechts één op de hele machine en dat scheelt smeernippels.

Door het ontbreken van riemen hebben de maaidekken bovendien geen dubbele plaat aan de bovenkant. Dat resulteert in dunne dekken en dat weer in een transportbreedte van 165 centimeter waarbij de opgeklapte vleugeldekken binnen de machinebreedte blijven.

Een nieuwe functie is het elektrohydraulisch vergrendelen van de vleugeldekken. Met een druk op de knop vergewis je jezelf ervan dat ze ook bij een slangbreuk in transportpositie blijven.

Door twee pennen te demonteren, kun je het geheven frontmaaidek bijna in een hoek van 90 graden positioneren om makkelijk onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Bedieningsconsole in armleuning

Ook nieuw is het elektrohydraulisch activeren van de parkeerrem. Op een kleurendisplay in de rechter armleuning lees je diverse informatie af, zo ook wanneer onderhoudsbeurten nodig zijn.

De armleuning kun je verstellen ten opzichte van de mechanisch geveerde, tevens verstelbare, Grammer-stoel. Ook de stuurconsole is verstelbaar. Het bestuurdersplatform is volgens de Engelse fabrikant onafhankelijk geveerd. De nieuwe serie wordt overigens in het Engelse Ipswich gebouwd.

Stage 3a en stage 3b

Er zijn motorisch aanzienlijke verschillen tussen de MP493 en de MP653. De eerste hoeft niet aan de stage 3b emissie-eis te voldoen. Die geldt immers voor motoren van 50 pk of meer. Met een commonrailmotor van Kubota met roetfilter, voldoet de MP653 wel aan de stage 3b emissie-eis. De MP493 heeft overigens ook een krachtbron van Kubota.

Werkmodi

Bij de 653 wordt ook de hydraulica elektronisch aangestuurd. Daardoor kunnen bepaalde instellingen worden beveiligd met een pincode en kan ook systeeminformatie zonder laptop worden geraadpleegd. Door de elektronische regeling heeft de MP653 drie werkmodi: automatisch, handmatig en kruipgang.

In de eerste stand zorgt de machine zelf voor afstemming tussen motortoerental en rijsnelheid met het oog op voorkomen van overbelasting en brandstofbesparing. Tijdens transport bijvoorbeeld, zakt het toerental naar stationair bij stilstand. In de handmatige modus worden dergelijke regelingen ‘overruled’. In de kruipgang kunnen de maaidekken niet worden ingeschakeld en kan de machine niet harder dan 8 km/h. Deze modus kun je gebruiken bij laden en lossen en rijden in een berging of werkplaats.

Lager eigen gewicht

Een simpele manier om brandstof te besparen is de machine lichter maken. Daarom gebruikt Ransomes Jacobsen eens staalsoort voor de maaidekken dat Domex-staal heet. Daardoor zijn de dekken lichter, maar ook sterker. De vleugeldekken kunnen dankzij de nieuwe ophanging en aandrijving zonder riemen 15 centimeter naar achter bewegen bij een aanrijding.

Tractiecontrole

Optioneel is het TST-systeem, dat geeft je een waarschuwing als er gevaar ontstaat als je op een te steile helling rijdt. In de meest extreme situatie zal de machine stoppen met maaien. Het SureTrac-tractiecontrolesysteem zorgt dat de olie, ook kruislings, naar die wielen gaat die grip hebben.

Cabine

Voor transport over de weg is de machine uiteraard voorzien van wegverlichting, deels led-lampen, en spiegels. De 653 kan desgewenst met cabine geleverd worden.

Jacobsen Ransomes MP-serie

De MP453 en de MP653 zijn de eerste twee modellen in de MP-serie. De machine zal in de komende jaren als basis dienen voor diverse nieuwe Ransomes Jacobsen-maaimachines, ook met andere maaisystemen.

Gerelateerde artikelen