Favoriet

Beurs

GTH 2015: Nog twee weken

Volle looppaden, veel machines, her en der een primeur en mooi weer. Dat laatste was twee jaar geleden ver te zoeken tijdens de GroenTechniek Holland-beursdagen. Beterschap qua weer kan niemand beloven, maar over de machines en primeurs zullen de bezoekers dit jaar niet te klagen hebben. Het aantal deelnemers en merken is groter dan in 2013.

De bezoeker van GroenTechniek Holland zal merken dat elektrische machines volop aanwezig zijn. Die trend was twee jaar terug ook al onmiskenbaar, maar zal dit jaar nog nadrukkelijker te zien zijn. Wat voor de terugkerende bezoeker nieuw zal zijn, is het grotere aantal standhouders dat zich bezig houdt met stadsreiniging en klein grond­verzet. Denk daarbij aan kleine veegmachines, compacte knikladers en minikraantjes. Met deze machines begeven groenbedrijven zich dikwijls in werkgebieden die steeds minder tot de randgebieden behoren, en door de opkomende integrale aanpak van projecten steeds vaker als regulier worden gezien. En omdat de beursorganisatie de regels voor toegestane banden en vermogens van trekkers versoepeld heeft, is er een kans dat er dit jaar ook grotere trekkers te zien zijn.

Gouden Klavertje Vier

Er zijn volop innovaties onder de getoonde maaimachines, compacttrekkers en compacte grondverzetmachines. Andere machine- en gereedschapscategorieën op de beurs zijn professionele tuin- en parkgereedschap, recycling, beregening, hoogwerkers, reiniging, transport en aanhangwagens, elektrisch transport, grafdelving, gladheids- en onkruidbestrijding en bemesting.  Met hun productinnovaties kunnen de deelnemers meedingen naar het Gouden Klavertje Vier, de prijs die een vakjury toekent aan de meest opvallende innovatie op de beurs. De prijs wordt op de eerste beursdag uitgereikt. Halverwege augustus werden door een onafhankelijke vakjury uit in totaal zestig innovaties tien producten genomineerd voor de prijs. “De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals, werkzaam in de openbare en groene ruimte. Van technische, ergonomische, kosten- of arbeidsbesparende verbeteringen tot milieuvriendelijke of duurzame oplossingen. De innovaties tonen aan hoe breed het werk­terrein van de groenprofessional is en ook hoe groot de innovatiekracht van deze sector is”, aldus de vakjuryleden. Twee jaar geleden won Verhart Groen, een aannemer uit Montfoort, het eerste Gouden Klavertje Vier met de CleanMower-obstakelmaaikop. Een soort hydraulische maaikop met maaidraad voor bevestiging op bijvoorbeeld de hoeken van de maaidekken van een driedelige cirkelmaaier of op een vangrailmaaier.

Alle informatie over de beurs en de noviteiten is te lezen in de beursspecial van Tuin en Park Techniek.