Favoriet

Trekkers

Zelfrijdende elektrische trekker van Nederlandse bodem

Farmertronics, in mei 2012 opgericht door Thieu Berkers uit Deurne, heeft een ontwerp van de eTrac-20 gepresenteerd. De zelfrijdende elektrische trekker wordt niet aangedreven door een dieselmotor, maar door drie elektrische naafmotoren.

De elektromotoren van de eTrac-20 zullen niet gevoed worden met netstroom, maar met behulp van een brandstofcel op waterstof. De techniek in de trekker doktert Berkers samen met andere bedrijven uit. Onder ander machinebouwer Flingk heeft hulp toegezegd. “Ook ben ik in gesprek met Reesink Technische Handel. Met hen heb ik het over de verkoopkant en de markt voor de eTrac-20”, vertelt Berkers.

Vervaet

De eTrac-20, een smalspoortrekker met een vermogen van 20 kW, heeft drie wielen. De inspiratie daarvoor heeft Berkers uit de mestinjecteur van Vervaet gehaald. De naafmotoren, in elk wiel eentje, worden ook gebruikt in de MultiToolTrac. En het is niet te ontkennen dat de eTrac iets weg heeft van de Greenbot.

De eTrac-20 heeft via elke naafmotor en via de aftakas een vermogen van 5 kW. De draaicirkel bedraagt zes meter. Met een lengte van 325, een breedte van 140 en een hoogte van 123 centimeter is de machine niet al te groot. Het batterijpakket heeft een capaciteit waarmee drie tot vier uur onbemand werk kan worden verricht.

Maar voordat de trekker gebouwd kan worden is er 250.000 euro nodig. Dat wil Berkers met behulp van crowdfunding voor elkaar zien te krijgen. Investeerders kunnen instappen vanaf 10.000 euro. “Daarmee wordt je voor 1 procent aandeelhouder van Farmertronics Engineering BV, een zusterbedrijf van Farmertronics BV, die de engineering en bouw van de eTrac-20 verzorgt.”, legt Berkers uit. En is het financiële plaatje rond, dan zal er op GroenTechniek Holland in 2017 een eerste demomodel te zien zijn.

Gerelateerde artikelen