Opslaan

Blog

Universeel

Ik heb altijd een zakmes bij me. Als boerenzoon ben ik dat zo gewend. Met dat mes schil ik mijn appel, snij ik touwtjes en tie-rips door, open ik enveloppen, deel ik de kaas in stukjes, krab ik mijn werkschoenen schoon en pulk ik vuil weg onder de nagels.

Ook hou ik dat mes zo af en toe onder de kraan. Het mes is breed inzetbaar, maar dat maakt het nog niet universeel. Om die titel te verdienen, moet het ook kunnen boren, schroeven, vijlen, zagen, knijpen en wat dies meer zij. Vaak is zo’n mes dan Zwitsers rood met een wit kruis, maar Leatherman maakt ook heel professionele.

Maar met zo’n univer­seel stuk gewichtig gereedschap – soms zakt letterlijk je broek er van af – is het echter knap lastig appels schillen. Dat gaat veel beter met een mes dat alleen maar mes is. Het is dus maar net hoe je als persoon in elkaar steekt. Wil je elke klus optimaal uitvoeren, dan neem je afzonderlijke werktuigen mee. Die zijn het best op hun taak afgestemd. Kijk je echter door een financiële bril, dan is een wat meer universeel werktuig een prima alternatief. Bijvoorbeeld in het geval van de Diverto elders in dit nummer. De graaf- of laadklus duurt misschien­ net iets langer, maar de maaiklus gaat beter en tegen beduidend lagere uurkosten. Het kan dus zijn dat je in de portemonnee netto meer overhoudt. Dat speelt ook bij een maaier met grasopvang die kan mulchen. Schiet je daar als professional iets mee op of is het gepiel in de marge? We willen allemaal het mes in de kosten, maar over de manier waarop verschillen we van mening. En dat is een universele kwestie.