Favoriet

Blog

Gemakkelijk in het onderhoud

Je hebt mensen die leggen graag tegels in hun tuin. Dat is gemakkelijk in het onderhoud. Maar of zo’n gigantische oppervlakte steen en beton echt mooi is? Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Nu is dat een kwestie van smaak. Dat begrijp ik ook.

Je hebt mensen die leggen graag tegels in hun tuin. Dat is gemakkelijk in het onderhoud. Maar of zo’n gigantische oppervlakte steen en beton echt mooi is? Daar zet ik mijn vraagtekens bij.

Ondertussen blijkt ook uit steeds meer onderzoeken dat mensen juist gebaat zijn bij groen in de omgeving. Dus ook in de eigen tuin. En dat kan ik me goed voorstellen. Heeft u wel eens in zo’n betegelde tuin gezeten op een warme zomerdag?

Aan de andere kant, het leggen van tegels in de tuin bespaart je wel degelijk een hoop werk gedurende het seizoen. Je hoeft in ieder geval minder te maaien. En dat moet veel gemeenten en overheden aanspreken. Om kosten te besparen laten zij de maaimachines namelijk steeds minder vaak los op het openbare groen. Dat is geen nieuws, hoor ik u zeggen. Het is sinds het invallen van de crisis immers besparen wat de klok slaat.

Machinefabrikanten spelen daar op in. Om toch een beetje acceptabel en mooi maaibeeld achter te laten, bedenken zij methoden om het steeds langere gras te kunnen maaien. Klepelen wordt bijvoorbeeld steeds interessanter. Maar ook de kwekers van graszaad zitten niet stil. Zij bedenken nieuwe grasrassen die minder snel groeien. Want dan hoef je minder vaak te maaien en het gras blijft toch mooi.

Mooie oplossingen natuurlijk, maar wel allemaal oplossingen die geld blijven kosten. Het zou me niets verbazen als binnenkort de eerste gemeenten en andere overheden aangeven dat ze de hoeveelheid openbaar groen drastisch gaan verminderen. Dat ze dat openbare groen volledig gaan vervangen door tegels. Of liever nog: volstorten met beton. Want daar heb je immers helemaal geen onderhoud meer aan…