Favoriet

Beurs

Agromek 2016: AutoTurf maait zelfstandig

In een van de hallen op Agromek doemt de maaier van Sidis Engineering op, de AutoTurf. Het gele gevaarte kan autonoom maaien nadat je de gewenste maairichting, de obstakels en de grenzen handmatig hebt aangegeven.

De maaier maakt gebruikt van rtk-gps en heeft drie messen. De werkbreedte bedraagt 1,34 meter, maar dat kan uitgebreid worden naar 2,25 meter. Dan moeten er wel twee messen bij worden gemonteerd.

Autonoom vs. machine

In eerste instantie wil projectmanager Per Viggo Rasmussen de Deense markt bestrijken, maar later is het de bedoeling Europa te veroveren met de AutoTurf. Rasmussen ziet een Nederlandse link: “We doen eigenlijk precies het tegenovergestelde als Precision Makers. Zij gebruiken de machine als basis en maken er een autonoom apparaat van. Wij zijn begonnen met het autonome en hebben er deze machine omheen gebouwd.”

Autoturf_1

De Autoturf heeft een dieselmotor. De messen worden allen aangedreven door een eigen elektromotor. De dieseltank heeft een inhoud van 140 liter en moet, zo zegt Rasmussen, gemiddeld na 24 uur maaien worden bijgevuld.

Veiligheid

Een sensor aan de voorzijde van de maaier zorgt voor de nodige veiligheid. De lamp op de machine kleurt oranje als er iets te dichtbij komt, de lamp wordt rood als het te gevaarlijk wordt. Dan stopt de AutoTurf direct.

De prijs van de AutoTurf is nog niet exact bekend. Rasmussen weet wel te vertellen dat het ongeveer 600.000 Deense Kroon gaat worden, dat komt neer op ruim 80.000 euro.

Autoturf_2

Gerelateerde artikelen