Favoriet

Trekkers

Agritechnica 2017: Deutz-Fahr Agrotron 9340 met draaibare cabine

Op Agritechnica is een Deutz-Fahr met draaibare cabine te zien die zijn weg moet gaan vinden in de bosbouw bij onder meer het klepelen en versnipperen. Met de draaibare cabine is de Agrotron 9340 een alternatief voor onder meer de omkeerinrichting.

In de bosbouw worden dikwijls Fendt-trekkers met omkeerinrichting gebruikt. Daarbij draait het bestuurdersplatform 180 graden. Ook Valtra biedt deze mogelijkheid en klantspecifiek worden diverse trekkers wel van dergelijke oplossingen voorzien. Een ander alternatief is de Claas Xerion-trekker met draaibare cabine.

De Duitse carrosseriebouwer Paul Nutzfahtzeuge is gespecialiseerd in het ombouwen van vrachtwagens. Denk aan onderbouwen van een vijfde gestuurde as of het opbouwen van krab-besturing. Nu heeft het met het oog op de bosbouw een Deutz-Faht Agrotron 9340 voorzien van een draaibare cabine.

200 graden

De cabine komt eerst omhoog en draait vervolgens met spatborden en al over de achterwielen. Dat geeft de chauffeur een heel hoge positie. De cabinevering draait mee. Een sensor zorgt dat de besturing van de voorwielen meedraait. In zo’n tien seconden draait de cabine 200 graden in beide richtingen. In iedere hoek kan de cabine vastgezet worden. Het draaien van de cabine gaat met de multihendel en dus is een extra hendel of knop in de cabine niet nodig. Het heffen van de cabine gaat ook met een programmeerbare knop.

Dat de cabine kan draaien zie je niet als deze in de gewone stand staat, zie je dat niet. De trekker is wel zo’n 17 centimeter hoger. Het systeem is ook weer makkelijk af te bouwen. De trekker kost inclusief de draaibare cabine tussen 250.000 en 270.000 euro zegt de carrosseriebouwer.

Gerelateerde artikelen