Favoriet

Maaien

Husqvarna Automowers bedienen met je stem

“Alexa, start mowing!” Dat zijn de woorden waarmee je vanaf september 2018 de Automowers van Husqvarna kunt bedienen. De machinefabrikant koppelt haar maairobots aan de spraakassistent Alexa van Amazon. Zo kun je de robots onder meer starten en stoppen met je stem.

“Alexa, start mowing!” Dat zijn de woorden waarmee je vanaf september 2018 de Automowers van Husqvarna kunt bedienen. De machinefabrikant koppelt haar maairobots aan de spraakassistent Alexa van Amazon. Zo kun je de robots onder meer starten en stoppen met je stem. De Alexa van Amazon lijkt op een bluetooth-speaker. Echter kun je tegen deze speaker praten, waarna een vrouwenstem antwoord geeft. Alexa plaats je in de woonkamer of keuken. Nadat je de naam ‘Alexa’ roept, kun je haar vragen stellen of opdrachten geven. Gekoppelde apparaten in je huis zoals de verlichting, thermostaat of garagedeur kun je zo bedienen met je stem. Husqvarna koppelt Alexa nu ook aan haar Automowers. Via je stem kun je zo de maaier opdracht geven om bijvoorbeeld terug te rijden naar het laadstation. Verder kun je Alexa ook vragen naar een statusupdate. In dat geval vertelt Alexa hoeveel meter de robot gemaaid heeft en of hij onderweg obstakels tegenkwam.

Alleen nog Engels

Naast het starten en stoppen kun je met je stem meerdere functies van de Automower bedienen. “Alle instellingen die je tegenwoordig via de Connect-app kunt doen, kun je straks ook met je stem bedienen”, vertelt Petra Sundström, director Idea & Innovation Management van Husqvarna. Ook de maaihoogte en maaischema’s kun je dus met je stem aanpassen. In september 2018 verschijnt de eerste versie van de maairobots met spraakassistent. In eerste instantie kun je alleen in het Engels de Automowers aansturen. Dit gaat wel veranderen. “Momenteel begrijpt Alexa alleen nog standaard zinnen. We zijn nu aan het kijken hoe Alexa verschillende zinnen en opdrachten gaat begrijpen. Daarna gaan we ook andere talen toevoegen zoals Duits”, vertelt Sundström.

Pratende maairobot

Terwijl het huidige systeem nog niet helemaal af is, kijken de ontwikkelaars van Husqvarna al verder. De volgende stap is om een spraakassistent in de Automower in te bouwen. Resultaat: een maairobot waar je tegen kan praten en die je ook antwoord teruggeeft. Kortom, zo hoef je niet terug naar binnen te lopen, maar kun je de robot direct opdrachten geven en vragen stellen.
Tijdens een persbijeenkomst in het Engelse Aycliffe toonde Husqvarna al een prototype van de Automower met opgebouwde spraakassistent.

Gerelateerde artikelen