Favoriet

Algemeen

Conver introduceert compacte maaiverzamelboot

De Nederlandse fabrikant Conver introduceert de MC101, een kleine compacte maaiverzamelboot met een laadvermogen van 750 kg. De boot maait 1,50 meter breed en tot 1,20 meter diep.

De Nederlandse fabrikant Conver introduceert de MC101, een compacte maaiverzamelboot met een laadvermogen van 750 kg. De boot maait 1,50 meter breed en tot 1,20 meter diep.

Aan de voorkant monteert Conver een maaiunit met twee verticale en een horizontale messenbalk in een U-vorm. Deze messen worden via een kabel aangedreven en knippen de waterplanten op maximaal 1,20 meter diepte af. De unit heeft een maaibreedte van 1,50 meter. Via een rvs waterdoorlatende transportband worden de planten direct aan boord getrokken. Op een vlakke laadvloer, direct achter de maaiunit, verzamel je de planten. Deze laadvloer bestaat eveneens uit een open transportband. Op de boot kun je twee tot drie kuub waterplanten kwijt. Het maximale laadvermogen bedraagt 750 kg.

Lossen

Als je de planten wilt lossen zet je de maaiunit en de messenbalken schuin omhoog. Daarna vaar je naar de wal en laat je de transportbanden in tegenovergestelde richting draaien. Hierdoor draait de laadvloer helemaal leeg.

Schoepenrad

Achterin de boot ligt een viercilinder Yanmar-dieselmotor. Dit blok heeft een vermogen van 34,9 kW (47,5 pk). In de MC101 ligt een 80 liter grootte brandstoftank en een tank met 115 liter hydrauliekolie. Aan de achterkant zit een 400 mm anti-wikkel vijzel die zorgt voor de voortstuwing. De boot vaart maximaal 7 km/h. Conver onderzoekt de mogelijkheden naar voortstuwing met een schoepenrad. Volgens ecologen zorgt een schoepenrad voor minder beweging in het water. Hierdoor woel je de bodem minder los en houd je de zuurstof beter vast in het water.

Het casco is 4,75 meter lang, 1,95 meter breed en 0,90 meter hoog. De boot weegt 3.100 kg. Tijdens transport schuif je de maaiunit naar achteren over de laadvloer heen. Hierdoor wordt de boot een stuk korter en kun je hem vervoeren op de Conver CTP485 verlengde boottrailer.

Tijdens de introductie was de boot in groene kleurstelling te zien. Overigens was dit een wens van de klant die deze boot heeft aangeschaft. Standaard is de boot verkrijgbaar in Conver-oranje.

Gerelateerde artikelen