Favoriet

Winterdienst

Van bermgras naar pekelwater

Grass2Grit is het project waarin bermgras wordt verwerkt tot basis voor dooimiddel. Projectmanager Hillebrand Breukers ontdekte dat het sap uit bermgras behoorlijk zout is. “Zo is het idee ontstaan.”

Met de vraag of grassap inderdaad gebruikt zou kunnen worden voor de gladheidsbestrijding, klopte Breuker aan bij TNO, Tauw, TU Delft en Universiteit Twente. “De conclusie was duidelijk. Het sap uit bermgras is inderdaad geschikt als basis voor een dooimiddel voor de gladheidsbestrijding.”

“Onze planning is om komende zomer onze fabriek af te hebben”, vertelt Breuker. Die fabriek, de Green Capital Farm, komt in een leegstaande boerderij nabij Alkmaar. De fabriek ligt langs een tweebaans provinciale weg van 6,2 kilometer. Langs de weg ligt 12 hectare berm. “Daar kunnen we 180 ton gemaaid gras per jaar vanaf halen. Na het persen houden we grasvezel en 12 kuub dooimiddel over voor verwerking. Van die grasvezel kunnen we wegmeubilair halen, zoals afvalbakken, verkeerszuilen en verlichting.”

Grassap bevat mineralen als calcium, magnesium en natrium die ervoor zorgen dat water minder snel bevriest. “Het mooie vind ik dat we het uit bermgras winnen. We geven de mineralen terug aan de natuur.”

Het volledige artikel is gepubliceerd in de winterdienstspecial van vakblad Tuin en Park Techniek. Betalende abonnees van vakblad Tuin en Park Techniek kunnen het volledige artikel bekijken via het online vakbladarchief.

Gerelateerde artikelen