Favoriet

Beurs

GTH 2019: Michelin wint Gouden Klavertje Vier met X Tweel

Bandenfabrikant Michelin heeft met de luchtloze band X Tweel het Gouden Klavertje Vier, de noviteitenprijs van GroenTechniek Holland, gewonnen. Een gedeelde tweede plaats was voor de elektrische onkruidbestrijders van New Holland en Rootwave. De derde plek ging naar de Farmtrac 20E, een volledig elektrische trekker.

Voor het eerst dit jaar werd er ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het snelverkeer maaivoertuig van Hemos en Veldhuizen.

De X tweel van Michelin, die af-fabriek geleverd kan worden op de zeroturnmaaiers van John Deere, is een luchtloze band. Kortom, je kunt de band niet lek rijden en volgens de eerste gebruikers zorgt het wiel voor meer comfort. Ook vlakt het wiel meer af, wat de bodemdruk ten goede komt. Michelin en de gezamenlijke John Deere dealers ontvingen het Gouden Klavertje Vier uit handen van Fedecom-voorzitter Erwin Ros.

Elektrische onkruidbestrijding

New Holland en Ramm Equipment moeten het zilver delen. Beide technieken zijn innovatief, maar lijken veel op elkaar. De onkruidbestrijders gaan het onkruid te lijf met elektriciteit. New Holland doet dat met de Xpower in werkbreedtes van 1 en 3 meter. De elektriciteit wordt in de plant omgezet in warmte waardoor de plant van binnenuit gaat koken. De Rootwave Pro van Ramm Equipment werkt selectiever. Deze machine heeft een lans die je in de wortelonkruiden en invasieve soorten duwt. Ook bij deze machine zorgt de elektriciteit ervoor dat de plant van binnenuit gaat koken.

Trekker met een stekker

Het brons ging naar de Farmtrac 20E die wordt geïmporteerd door Herco Machinery. De 20E is volledig elektrisch en laad je op via een 230 volt aansluiting.

De winnaar van het Gouden Klavertje Vier wordt gekozen door een vakjury. Deze jury bestaat uit journalisten van diverse vakbladen en de voorzitter van de Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners.

Publieksprijs

Voor het eerst werd er op GroenTechniek Holland een publieksprijs uitgereikt. Het snelverkeer maaivoertuig van Hemos en Veldhuizen, de Luctor, ging er met de publiekswaardering vandoor.

De Luctor heeft twee maaiarmen. Daarmee kan in één werkgang een hoge capaciteit gehaald worden. Het voertuig heeft een vrachtwagenkenteken en is gebouwd met componenten van Iveco. De assen zijn versmald tot 1,73 meter. De Luctor heeft een vermogen van 235 kW (320 pk) en voldoet aan de Euro 6 norm.