Favoriet

Maaien

Belgische robot maait gras en bewaakt de tuin

De Belgische start-up Toadi introduceert een eigen maairobot. De maaier is voorzien van een camera die met artificiële intelligentie planten, bomen, personen en anders obstakels herkent. Voordeel hiervan is dat je het gazon niet van een begrenzingsdraad hoeft te voorzien, aldus de makers van de Toadi. Ook houdt de robot de omgeving in de gaten.

Er zijn twee modellen, de Toadi is geschikt voor oppervlaktes tot 2.400 m² en de Toadi Pro maait tot maximaal 4.200 m². Aan de onderkant zit een maaischijf met daaraan vier titanium gecoate maaimesjes. Om de maaihoogte te verstellen moet je een andere maaischijf plaatsen. Zo kan de maaier op 3.0, 3.9 of 4.8 cm hoogte maaien. Opmerkelijk is dat de robot ook de randen van het gazon kan maaien. De robot rijdt dan met één wiel in de border of op de verharding. Gras wat vlak tegen een muur of omheining groeit, kan hij uiteraard niet maaien.

Dankzij artificiële intelligentie herkent de robot objecten op het gazon, waarna hij automatisch zijn route wijzigt. Blijft een object te lang op het gazon liggen, dan stuurt de robot een bericht naar je smartphone. Ook als de maaier vast komt te zitten, dan stuurt hij een bericht. De maairobot kan hellingen tot 45 procent aan.

Bewaken

Toadi houdt ook de omgeving rond het gazon in de gaten. Zo detecteert hij auto’s en personen. Herkent hij de persoon of auto niet, dan stuurt hij een bericht naar je telefoon. Eventueel stuurt hij ook een foto of video mee. De ontwikkelaars raden aan het laadstation zo te plaatsen dat de robot uitkijkt op de plek die hij moet bewaken. Zo houdt de robot ook ’s nachts het erf in de gaten. Dankzij infrarood ziet de robot tot 30 meter ver in het donker.

Bestellen

Toadi werd eind 2016 opgericht door Wesley Lorrez en Mike Slembrouck. Samen met zes vrienden bouwde zij in 2017 meerdere prototypes. In 2018 testten zij de prototypes uit. Dit jaar worden de eerste 300 Toadi-robots uitgeleverd aan beta-gebruikers. Vanaf 2020 zullen de robots voor alle gebruikers verkrijgbaar zijn. Wil je een Toadi-robot dan kun je deze al reserveren. Met vroegboekkorting betaal je 2.990 euro. Koop je de robot in 2020 dan betaal je 3.750 euro.