Favoriet

Werktuigendrager

Agritechnica 2019: dieselelektrische iTarra kan autonoom werken

De iTarra-trekker met Cat-dieselmotor met generator is ontwikkeld en gebouwd door Acres, het bedrijf van ingenieur Davis Doran. De hybride rupstrekker moet zijn werk autonoom radiografisch, ook via een virtual reality bril, en autonoom gaan doen.

De betekenis van iTarra is vertaald naar het Nederlands niet meer dan intelligente trekker. Tarra is het Ierse woord voor trekker. De trekker zelf heeft een hybride aandrijving. De rupsen werken hydrostatisch. Uit de generator komt 110 kW. Deze 110 kW is vooral beschikbaar voor het aangebouwde werktuig. Naast op diesel moet de iTarra straks ook op gas kunnen werken.

Virtual Reality

Naast autonoom kan de iTarra ook radiografisch werken en dat ook in de virtuele wereld. Met een VR-bril kijkt de bestuurder ‘door de ogen van de trekker’. Zo kan in onveilige of ongezonde situaties op afstand worden gewerkt. Daarbij moet ook vooral worden gedacht aan toepassingen in de mijn- en bosbouw alsook militaire toepassingen

De iTarra is ontwikkeld door Acres, een Iers distributie- en constructiebedrijf. Het importeert onder meer voermengwagens en hooibouwmachines. Het zegt dat er al iTarra-besteld zijn die al over zes maanden in de praktijk zullen werken. Om in het veld en op andere werklocaties zijn weg te vinden is de iTarra voorzien van een Topcon-gps systeem en omgevingssensoren.

Gerelateerde artikelen