Favoriet

Onkruidbestrijding

AgXTend XPU gaat (eindelijk) onkruid op verhardingen elektrocuteren

AgXtend, de precisielandbouwdivisie van CNH Industrial, heeft in samenwerking met Zasso de XPU ontwikkeld. De onkruidbestrijder, die onkruid op verhardingen elektrocuteert, werd in 2017 al getoond. Het definitieve model is nu eindelijk gereed voor de praktijk.

De XPU was al een tijdje klaar, maar mocht nog niet aan het werk in de openbare ruimte. Er ontbrak namelijk nog een conformiteitsverklaring, ofwel de CE-certificering. Deze certificering had eigenlijk op 1 april 2020 al rond moeten zijn. Het coronavirus gooide echter roet in het eten, liet CNH in een eerder verschenen artikel van Tuin en Park Techniek weten.

Werking

De XPU heeft een werkbreedte van 120 cm. In de achterhef van de trekker hangt een aftakasaangedreven generator die stroom van 220 volt produceert. Een transformator zet de spanning om naar maximaal 7.000 volt. Via dikke kabels loopt de stroom naar voren waar aan een frame onkruidstrijkers zijn gemonteerd. Er zijn twee rijen met pluspolen. Daarachter strijkt de minpool over de grond. De stroom loopt via het onkruid door de grond. Door de hoge spanning raken de plantcellen volgens de fabrikant onherstelbaar beschadigd. Dankzij een sideshift-functie kun je de onkruidstrijkers ook iets naast het voertuig laten werken.

Het XPU-systeem weegt in totaal ongeveer 1.450 kg. Het werktuig in de fronthef weegt 250 kg, de generator nog eens 1.200 kg. Er is een aftakassnelheid van 540 omwentelingen per minuut en een minimaal trekkervermogen van 80,7 kW (110 pk) vereist.

Gerelateerde artikelen