Favoriet

Onkruidbestrijding

Aangedreven snijrol op GKB Vstrong snijdt breedbladig onkruid

Om onkruid op sportvelden en golfbanen te bestrijden, voorziet machinefabrikant GKB Machines de Vstrong-verticuteermachine van een snijrol. De aangedreven snijrol snijdt breedbladig onkruid zoals weegbree door. Door deze handeling vaak genoeg te herhalen, neemt het herstelvermogen af en put je het onkruid uit.

Na het loshalen van onder meer de aandrijving en lagers kun je de verticuteeras van de Vstrong uitnemen. Daarna plaats je de snijrol terug. Volgens de fabrikant neemt het ombouwen ongeveer drie tot vier uur in beslag. De schijven op de rol staan vier centimeter uit elkaar en gaan 1,5 centimeter diep door de grasmat. De schijven worden aangedreven en draaien tegen de rijrichting in, vertelt Rudolf Molenaar, business development manager van GKB Machines. “We zijn nog aan het testen op welke snelheid de rol moet draaien. Maar met een andere snaar en poelie kunnen we het toerental eenvoudig aanpassen”, aldus Molenaar.

Ovale schijven

Eerder voorzag GKB Machines al een Topair-beluchter van soortgelijke snijrollen. “Om de schijven te laten snijden, heb je vrij veel gewicht nodig. Dit kun je oplossen met een zwaardere trekker, maar niet ieder bedrijf of gemeente heeft die voorhanden. Door de snijrol aan te drijven, snijdt de rol gemakkelijker door de mat. Daarnaast testen wij momenteel een rol met ovale schijven. Deze rol gaat ook makkelijker door de mat”, vertelt Molenaar.

De fabrikant raadt aan om bij een snelheid van ongeveer 8 km/h in de lengte en een keer diagonaal over het veld te rijden. De snijrol is leverbaar op alle modellen van de Vstrong.

Gerelateerde artikelen