Favoriet

Maaien

Del Morino werkt aan elektrische zeroturnmaaier

De Italiaanse fabrikant Del Morino werkt momenteel aan een elektrische zeroturnmaaier. De Torino heeft een 48V 11 kWh lithium-ion accupakket en is voorzien van een cirkelmaaier.

Het was een opvallende verschijning bij importeur Lozeman Tuinmachines: de roodgekleurde elektrische zeroturnmaaier. Tuin en Park Techniek aanschouwde het prototype van de Torino tijdens een proefrit op een ander elektrisch voertuig. Over dat andere voertuig meer in de april-uitgave van het vakblad.

Prototype

Del Morino stapte een paar jaar geleden in de wereld van elektrisch aangedreven voertuigen. Destijds was het de werktuigendrager Rino. Nu is het de beurt aan de Torino. Althans, het prototype ervan. De Italiaanse machinebouwer heeft een paar importeurs in Europa de kans gegeven wat ervaring op te doen met de zeromaaier. De bedoeling is dat er vanuit die importeurs feedback naar de fabriek wordt gestuurd. Del Morino gaat er vervolgens mee aan de slag.

Twee elektromotoren

De zeroturnmaaier heeft zoals gezegd een 11 kWh accupakket. Daarmee worden twee elektromotoren aangedreven: één voor de maaier en één voor de aandrijving van de achteras. Het gaat hier om een prototype, en dat is te merken aan de besturing. Daar zit nog een kleine vertraging in waardoor je moet anticiperen op dat wat komen gaat. Bij obstakels is het zaak iets eerder dan nodig bij te sturen. Volgens Lozeman Tuinmachines ligt de feedback daarover al bij de fabrikant. De accu is op normaal netstroom in zes uur volledig opgeladen. Kies je voor een snellader, dan wordt de laadtijd drie uur. Is de accu opgeladen, dan kan er vier uur achtereen gemaaid worden.

Wanneer de Torino praktijkrijp is, is nog niet bekend. Dat geldt ook voor de prijs.

Gerelateerde artikelen