Opslaan

Boomverzorging

AirForestry wil bomen rooien met drone

Het Zweedse bedrijf AirForestry ontwikkelt een speciale drone waarmee je bomen kunt rooien. Onder de drone hangt een velkop die de takken van een naaldboom verwijdert om daarna de stam onderaan door te zagen.

Het Zweedse bedrijf AirForestry ontwikkelt een speciale drone waarmee je bomen kunt rooien. Onder de drone hangt een velkop die de takken van een naaldboom verwijdert om daarna de stam onderaan door te zagen.

Het Zweedse AirForestry heeft de ambitie om de impact van het uitdunnen van bossen te reduceren. Voor het rooien van bomen zijn normaal gesproken grote machines nodig. Deze machines moeten zich een weg door het bos wanen en daarvoor worden er veel toegangswegen aangelegd. Deze wegen nemen volgens AirForestry ongeveer 20 procent van het bosoppervlakte in. Dat vinden zij jammer, aangezien er op die plekken geen bomen staan die CO2 kunnen opnemen. Daarnaast rijden de machines diepe sporen in de ondergrond en beschadigen ze de vegetatie en boom- en plantwortels. Door bossen uit te dunnen vanuit de lucht ontstaat er volgens de ontwikkelaars meer biodiversiteit in een bos.

Elektrisch

Aan een kabel hangt een 60 kg wegende velkop die door de drone naar de top van de boom wordt gebracht. De drone heeft een diameter van 6,2 meter en bestaat grotendeels uit koolstofvezel. De drone telt zes schuingeplaatste propellers die elk door een eigen elektromotor worden aangedreven. De velkop klemt om de stam en beweegt met behulp van elektrisch aangedreven rollen naar beneden toe. Tegelijkertijd verwijdert de kop de takken van de stam. Eenmaal onderaan grijpt de velkop de stam vast en zaagt een kettingzaag de stam bij de grond af. Met de drone kun je vervolgens de stam naar een verzamelplaats vliegen.

Vergunning

AirForestry is in 2020 opgericht en telt 13 werknemers. Het bedrijf is gevestigd in het Green Innovation Park op de campus van de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen in Ultuna. De ontwikkelaars beschikken over 10.000 hectare bos waar zij de machine mogen uitproberen. Inmiddels heeft AirForestry ook een vergunning om met de drone te vliegen in de bossen vlakbij Uppsula.

Zowel de drone als velkop zijn nog in ontwikkeling. Wanneer de techniek praktijkrijp is, dat meldt het Zweedse bedrijf nog niet.