Favoriet

Onkruidbestrijding

Zasso monteert Xpower-onkruidbestrijder aan maaiarm

Machinefabrikant Zasso heeft in samenwerking met Maaiers Verschueren de Xpower-onkruidbestrijder aan een werktuigenarm bevestigd. Met deze combinatie is het mogelijk om onkruid langs wegen, op dijken of taluds te bestrijden.

Machinefabrikant Zasso heeft in samenwerking met Maaiers Verschueren de Xpower-onkruidbestrijder aan een werktuigenarm bevestigd. Met deze combinatie is het mogelijk om onkruid langs wegen, op dijken of taluds te bestrijden.

De Xpower-onkruidbestrijder is gemonteerd aan de MVA700-800 werktuigenarm van Maaiers Verschueren uit het Belgische Lochristi. Deze arm reikt maximaal 7,5 meter ver. In de fronthef van de trekker hangt een extra hydrauliektank met oliekoeler. Volgens Pieter-Jan Auman, sales- en marketingmanager precisielandbouw van CNH Industrial, is de werktuigenarm vrij zwaar uitgevoerd en is daardoor ook inzetbaar voor andere werkzaamheden. “Het is mogelijk om de Xpower af te koppelen en een ander werktuig aan de arm te bevestigen”, aldus Auman.

De werktuigenarm is geschikt voor trekkers met een vermogen van minimaal 147 kW (200 pk). Doordat de arm op een draaikans is geplaatst, kun je met de onkruidbestrijder aan beide kanten van de trekker aan de slag. Gebruik je de werktuigenarm alleen in combinatie met de Xpower-onkruidbestrijder, dan kun je ook kiezen voor een lichtere werktuigenarm. Ook voor kleinere trekkers komen lichtere armen beschikbaar waaraan de Xpower bevestigd kan worden.

Werking

De onkruidbestrijder die aan de arm hangt, heeft een werkbreedte van 120 cm. Achter de draaikrans van de werktuigenarm vind je een aftakasaangedreven generator die stroom van 220 volt produceert. Een transformator zet de spanning om naar maximaal 8.000 volt. Via kabels loopt de stroom naar de onkruidbestrijder waaraan drie rijen elektroden van 25 cm lang zijn bevestigd. Er zijn twee rijen met pluspolen. Daarachter strijkt de minpool over de grond. De stroom loopt via het onkruid door de grond. Door de hoge spanning raken de plantcellen volgens de fabrikant onherstelbaar beschadigd.

Prototype

Machineproducent Zasso en maaiarmfabrikant Maaiers Verschueren hebben inmiddels een prototype gebouwd voor de Belgische aannemer Alplant. AgXtend, de precisielandbouwdivisie van CNH Industrial die de Xpower XPU en XPS verkoopt, zal ook deze nieuwe combinatie gaan verkopen. De onkruidbestrijder met maaiarm wordt volgend jaar onder de naam Xpower XPA op de markt gebracht. Het prototype is tijdens vakbeurs Groentechniek Holland, 14 tot en met 17 september 2022 in Biddinghuizen (Fl.), al te zien op de stand van New Holland.