Favoriet

Wegenonderhoud

De Schans elektrificeert bestratingsmachine voor Optimas

Machine-importeur De Schans uit Hedel (Gld.) heeft een Optimas S19 geëlektrificeerd. De dieselmotor heeft plaatsgemaakt voor een accupakket en elektromotor.

Machine-importeur De Schans uit Hedel (Gld.) heeft een Optimas S19 geëlektrificeerd. De dieselmotor heeft plaatsgemaakt voor een accupakket en elektromotor.

De Optimas S19 E2 is voorzien van een 47 kWh accupakket van Eleo. Deze accutechniek gebruikt De Schans ook in de Relly-knikladers. Het accupakket bestaat uit acht modules. Vier modules zijn direct achter de cabine gemonteerd. De andere vier modules zijn boven de achteras geplaatst. Volgens de ontwikkelaars zorgt dit voor een goede gewichtsverdeling. Op een acculading kun je volgens de fabrikant een acht uur durende werkdag met de machine aan de slag.

Laadpaal

Voor het opladen van de accu’s zijn er drie Zivan SG3-opladers aan boord. Via een krachtstroomaansluiting worden de accu’s volgens de fabrikant in iets meer dan vijf uur volledig opgeladen. De machine kan ook opgeladen worden via een 230-volts aansluiting of een laadpaal.

In vergelijking tot de traditionele Optimas S19 is het hydraulische systeem van de S19 E2 niet gewijzigd. In plaats van een dieselmotor drijft een Engiro-elektromotor de hydrauliekpomp aan. Deze elektromotor kan tot 12 kW (16,3 pk) leveren.

Display

In de cabine is een Topcon A3e display geplaatst. Daarop kan de machinist de machinegegevens aflezen, zoals het laadniveau van de accu en het toerental en de belasting van de elektromotor. Ook weergeeft het scherm de urenstand en eventuele foutmeldingen.

De Optimas S19 E2 wordt geïntroduceerd op vakbeurs Bauma, 24 tot en met 30 oktober 2022 in München (D). De machine zal te zien zijn op de stand van Optimas.