Favoriet

Sportveldonderhoud

VGR komt met nieuwe versie van Topchanger-beluchter

VGR uit Almkerk (NB.) heeft de Topchanger doorontwikkeld. De Topchanger XP is geschikt voor lichtere trekkers. Daarnaast heeft de producent wat kleine wijzigingen doorgevoerd om het werk met de beluchtingsmachine te vereenvoudigen.

VGR uit Almkerk (NB.) heeft de Topchanger doorontwikkeld. De Topchanger XP is geschikt voor lichtere trekkers. Daarnaast heeft de producent wat kleine wijzigingen doorgevoerd om het werk met de beluchtingsmachine te vereenvoudigen.

Naast een nieuw uiterlijk is de Topchanger-beluchtingsmachine zo aangepast dat het zwaartepunt 15 centimeter dichter bij de trekker ligt. De trekker kan het werktuig daardoor eenvoudiger tillen. Daarnaast is er een kleinere pomp geplaatst, zodat ook een trekker met een vermogen van 29,4 kW (40 pk) al met het werktuig overweg kan. Bij de vorige uitvoering moest de beluchter aangedreven worden door een trekker van minimaal 36,7 kW (50 pk).

Verder zit er voortaan een slanggeleider aan de achterkant van de machine. Voorheen zat deze aan de zijkant. Door deze naar achteren te verplaatsen, kun je volgens Ruud de Deugd, verkoper van VGR, eenvoudiger met de machine draaien. Om te voorkomen dat je bij het laden zand morst, is de laadbak iets verbreed.

Terminal

Volgens VGR is de Topchanger XP ook eenvoudiger in gebruik dan eerdere versies. Dit komt met name door de nieuwe terminal met touchscreen. Met dit scherm kun je de machine gemakkelijker bedienen en afstellen. Verder is de gewenste afstand tussen de injectiegaten eenvoudiger aan te passen met behulp van de rijsnelheid en het aftakastoerental.

Overdrukklep

De nieuwe Topchanger XP heeft volgens De Deugd ook minder slijtdelen en is er minder onderhoud vereist. “Het oude systeem had een overdrukklep om de rollen te spoelen. Door een nieuwe pomp en slimme software gebruiken we nu elke druppel water voor de injectie. Hierdoor omzeilen we de overdrukklep en is spoelen niet meer nodig. De rollen worden voortaan schoongemaakt met schrapers”, aldus De Deugd.

De Topchanger is een beluchtingsmachine die water onder hoge druk in de bodem schiet. De beluchtingsgaten worden direct gevuld met nat zand. De eerste Topchanger-machine werd zo’n 10 jaar geleden al geïntroduceerd. De nieuwe versie van de Topchanger stelde VGR vorige week op vakbeurs BTME in Harrogate (VK) voor.

Gerelateerde artikelen