Favoriet

Maaien

Agritechnica 2023: Probotics-maairobot op rupsen voor zonneparken

De Zwiterse fabrikant Probotics heeft een maairobot gebouwd die het gras op zonneparken kan maaien. De Scarabaeus rijdt op rupsen en heeft een werkbreedte van 1,33 meter.

De Zwiterse fabrikant Probotics heeft een maairobot gebouwd die het gras op zonneparken kan maaien. De Scarabaeus rijdt op rupsen en heeft een werkbreedte van 1,33 meter.

De fabrikant bouwde de robot aanvankelijk voor het maaiwerk op boomgaarden. De machine is echter 40 centimeter hoog en is daarom ook geschikt om zonneparken te maaien. De robot heeft een groot maaidek met vijf maaischijven. Elke schijf telt drie maaimesjes. Deze mesjes zijn aan beide kanten geslepen. Is een mesje bot, dan kun je deze omkeren. De maaischijven draaien met 3.000 omwentelingen per minuut. De maaihoogte is 5 cm. Voorlopig is dat de enige maaihoogte die je kunt instellen. Elke maaischijf kan onafhankelijk van elkaar op en neer bewegen en volgt zo de oneffenheden van de bodem.

Aan de rechterkant is de robot voorzien van een obstakelmaaier. Deze obstakelmaaier heeft twee maaikoppen die met 4.500 toeren per minuut draaien. Raakt de obstakelmaaier een paaltje of boom, dan klapt het maaielement naar achteren toe.

Solarlaadstation

De maairobot vindt zijn weg met behulp van rtk-gps. Op een acculading kan de robot volgens de fabrikant 3,5 uur werken, waarna de robot automatisch naar het laadstation rijdt. Het opladen van de accu duurt vijf uur. Mocht er geen stopcontact in de buurt zijn, dan heeft Probotics ook een solarlaadstation. Hierbij laadt een zonnepaneel een grote accu op. Deze accu levert de stroom vervolgens aan de robot. Zo kan de robot ook ’s nachts worden opgeladen.

De Probotics Scarabaeus weegt 130 kg en kost 15.000 euro.

Onder het maaidek zitten vijf maaischijven. Elke schijf telt drie maaimesjes.