Favoriet

Beurs

Groene Sector: Ecoblade komt met biologisch afbreekbaar maaidraad

Het Nederlandse bedrijf Planostic stelt op De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg nieuw biologisch afbreekbaar maaidraad voor. Het Ecoblade-maaidraad komt er in diktes van 1,6, 2,0, 2,4 en 2,7 millimeter.

Het Nederlandse bedrijf Planostic stelt op De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg nieuw biologisch afbreekbaar maaidraad voor. Het Ecoblade-maaidraad komt er in diktes van 1,6, 2,0, 2,4 en 2,7 millimeter.

Het 1,6 en 2,0 millimeter dikke maaidraad wordt gemaakt door Pycnoplast in Eindhoven (NB.) en bestaat uit PBAT-plastics. Zodra stukjes maaidraad in de natuur belanden, valt het na enige tijd uiteen in biomassa, koolzuurgas en zuurstof. Bij kleine afgesleten vezels duurt dit volgens de fabrikant 2 tot 3 weken voordat ze verdwenen zijn. Grotere stukken draad vergaan binnen 2 tot 3 jaar. Het maaidraad is nog niet officieel gecertificeerd. Het basismateriaal dat gebruikt wordt, is wel gecertificeerd voor ‘OK Home Compost’ door TUV Austria.

Het 2,4 en 2,7 millimeter dikke draad laat Planostic maken bij een andere fabrikant. Deze fabrikant gebruikt andere grondstoffen dan Pycnoplast. Desondanks zou dit draad in dezelfde periode vergaan. Ook dit draad is nog niet gecertificeerd.

Afbreken

Sander Degen, directeur van Planostic, erkent dat biologisch afbreekbaar maaidraad soms wel bij de maaikop afbreekt. “Tijdens het werk schuurt het draad langs de gaten waar het uit de kop komt. Het draad wordt daardoor warm en breekt eerder af. Er is echter een eenvoudige oplossing: smeer de gaten in met vaseline of olijfolie. Dit laatste heeft de voorkeur, want dit is minder schadelijk als het in de natuur terechtkomt. Door een aanpassing in het productieproces is het Ecoblade-draad vanaf begin 2024 zelfsmerend en daardoor gebruiksvriendelijker.”

Prijs

Het Ecoblade-maaidraad is alleen nog online te bestellen. Het 1,6 en 2,0 millimeter dikke maaidraad is verkrijgbaar in lengtes van 15 en 50 meter. Het 2,4 en 2,7 millimeter draad gaat in maart in de verkoop en is te koop in lengtes van 50 en 200 meter. Bij de rollen van 200 meter is het draad op een kartonnen haspel gerold. Zo voorkomt Planostic dat hiervoor alsnog plastic nodig is. Verder is de fabrikant bezig met de ontwikkeling van maaidraad van 3,0 millimeter dikte.

Naar verluidt is het maaidraad drie keer duurder dan gangbaar maaidraad. Zo kost 50 meter maaidraad (2,4 millimeter dikte) ongeveer 42 euro (inclusief btw). Planostic is nog op zoek naar dealers die het maaidraad willen verkopen.

Het Ecoblade-draad van 1,6 en 2,0 mm dikte is al te koop, het 2,4 en 2,7 mm dikke draad is in maart verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen