2023 – 3


Nummer 03
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 3)

afbeelding

Branden zonder vuur

09-08-2023 | 3 minuten Johan Simmelink

Bij de onkruidbestrijding op verhardingen met een infraroodbrander worden de cellen van de plantjes zodanig verhit dat ze openbreken. Voor de omgeving is het een veilige methode omdat er geen vlammen zijn.

afbeelding

Green Bullith Hunter – Schone dagbesteding

02-08-2023 | 7 minuten Frits Huiden

Rein Drost heeft onder de naam Green Bullith Hunter inmiddels tientallen quads met een heteluchtdek verkocht. Gebruikers zijn tevreden over de service en het onderhoud. Wel sturen de versies zonder differentieel en stuurbekrachtiging zwaar, vinden ze. Maar de voordelen van de machine wegen zwaarder: elektrisch en dus emissieloos en zonder chemie onkruid bestrijden. 

afbeelding

Ravri-mesttank – Gazons gieren

28-07-2023 | 3 minuten Chris Vlaanderen

De stijgende kunstmestprijzen deden Rick van Ravenhorst besluiten om een kleine mesttank te ontwikkelen. De aannemer rijdt met de tank vloeibare mest uit over gazons, schapen- en paardenweides.

afbeelding

Captain EU-223 – Royal Tandoori

27-07-2023 | 5 minuten Albert van der Horst

Noord Machines heeft het aanbod van de Captain-compacttrekkers naar beneden toe uitgebreid met de sobere EU-223. Toch is het ‘uitgeklede’ model net zo rijk aan ingrediënten als een Indiaas kipgerecht uit de kleioven.

afbeelding

Müthing coverseeder – Maaien en zaaien

25-07-2023 | 3 minuten Frank Rijnsburger

De Coverseeder van Müthing klepelt en kan daarna – zonder de grond eerst voor te bewerken – meteen zaaien. Dat scheelt tijd. Tuin en Park Techniek zag de machine in Noord-Brabant werken.

afbeelding

Vredo Turf Buddy 15 – Compact doorzaaien

21-07-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

De Nederlandse fabrikant Vredo heeft dit jaar de eerste serie van de Turf Buddy 15-doorzaaimachines gebouwd. Op de werkbreedte van 15 cm zaait de machine vier rijen. De dubbele schijven maken een snede in de grond, het zaad valt ertussen in het voortje. Een door het wiel aangedreven nokkenrad doseert het zaad uit de 3 liter grote voorraadbak. Een voorlooprol zorgt ervoor dat de machine lichter loopt en voorkomt bovendien dat de Turf Buddy voorover valt. Ook kun je er de zaaidiepte mee bepalen: in drie stappen tot maximaal 2 cm.

afbeelding

Agria 9700e – Nieuw hoofdstuk

18-07-2023 | 5 minuten Chris Vlaanderen

Agria zwoer jarenlang bij hybride aandrijving. Maar met de 9700e slaat de fabrikant een nieuwe weg in. Deze machine wordt volledig elektrisch aangedreven. Bovendien kan zij dankzij een hefinrichting en aftakas overweg met verschillende werktuigen.

afbeelding

Uppercut van heet water – Overzicht heetwatermachines

12-07-2023 | 7 minuten Albert van der Horst

Wie met heet water het onkruid wil bestrijden op speelplaatsen, parkeerplaatsen en tussen fietsenrekken moet kiezen voor een heetwatermachine met spuitlansen. Deze zet je met een heftruck eenvoudig achterop een (elektrische) bus of transporter. Een overzicht van het aanbod. 

afbeelding

Gestrekte stroom – XPower XPA aan werktuigarm

11-07-2023 | 4 minuten Jasper Lentz

Hete Friese bedrijf Weed Free Service pakt sinds dit jaar invasieve exoten aan met een Xpower XPA aan een werktuigenarm. Met de combinatie kan het bedrijf het hardnekkige onkruid bestrijden tussen vangrails, langs waterkanten en op taluds.

afbeelding

Allard Rijk: Paus TSL 8.7 shovel

11-07-2023 | 1 minuut Redactie

Aan deze Paus-shovel is een Herder-maaidek gekoppeld, waarmee ik hagen snoei in de dorpen en bij recreatieparken op Texel. Door de knikbesturing en de draaikrans van de giek in combinatie met de tele-scopische giek kan ik bijna overal bij komen.

afbeelding

Lans voor elke klus

05-07-2023 | 4 minuten Chris Vlaanderen

Bij heetwatermachines kun je kiezen uit verschillende sproeilansen. Welke varianten zijn er en voor welke toepassingen zijn ze geschikt?

afbeelding

Thomas Hieltjes, Eox Tractors – ‘De productie draait weer’

03-07-2023 | 4 minuten Chris Vlaanderen

Twee investeerders namen vorig jaar de failliete boedel van H2Trac over. De Nederlandse trekkerbouwer kreeg een nieuwe naam en een nieuw management. Commercieel directeur Thomas Hieltjes vertelt over de veranderingen en ambities van Eox Tractors.

afbeelding

10 kuub heet water – Meters maken

28-06-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

Groenservice Twente uit Rossum (Ov.) bestrijdt onkruid met heet water. Het water neemt het bedrijf mee in een 10 kuubs tank. Die wordt op zijn beurt gevuld met water uit een 25 kuubs tankwagen die op een centrale plek in de wijk staat. Deze wordt ‘s ochtends gevuld met verwarmd grondwater uit een depot in Markelo (Ov.), dat het water op temperatuur brengt met de energie die vrijkomt uit een biovergistingsinstallatie.

afbeelding

Empas HWC1000 – Thermovat

27-06-2023 | 3 minuten Frank Rijnsburger

Doorgaans hebben heetwaterunits een elektrische of dieselbrander aan boord om het water op te warmen. Met de Empas HWC-unit is opwarmen tijdens het gebruik niet meer nodig.

afbeelding

Zoekende

20-06-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

In deze tijd van het jaar groeit het onkruid als kool. Vooral dit voorjaar, toen regen en zonneschijn elkaar in rap tempo afwisselden, kreeg het een flinke boost.